Anderlecht gaat onderuit na strafschoppendrama

Anderlecht keek na een uur spelen tegen een achterstand van 2-0 aan in de return tegen Partizan Belgrado. De Belgen toonden veerkracht en dwongen een verlenging af. Die leverde geen beslissing op zodat een strafschoppenserie volgde. Drie missers van de Paars-Witten bleken teveel.

Met de 2-2 als resultaat in de heenwedstrijd tegen Partizan Belgrado hoopte Anderlecht voor het eerst sinds 2006 weer eens de poulefase van de Champions League te bereiken. Jan Lecjaks werd zijn knullige eigen doelpunt in Belgrado verweten en hij moest zijn basisplaats afstaan aan Lucas Biglia.

De Belgen begonnen uiterst nerveus aan de wedstrijd en kregen daar binnen het kwartier al de rekening voor gepresenteerd. Cléo ontdeed zich eenvoudig van zijn bewaker Ondrej Mazuch en kopte een hoekschop binnen. Romelu Lukaku dacht kort daarop de ploegen op gelijke hoogte te hebben gebracht, maar hij stond buitenspel.

Anderlecht slaagde er niet in om het tij te keren en bleef lang ondermaats. Acht minuten na rust keek het dan ook tegen een 2-0 achterstand aan. Cléo kreeg alle tijd om uit te halen en klopte Silvio Proto met een stuitend schot. De thuisploeg had daar lang geen antwoord op.

Terwijl het leek dat de krachten waren weggevloeid bij Anderlecht kopte Lukaku plots de aansluiting achter de weifelende Partizan-keeper Radisa Ilic. Nadat Ivica Iliev een grote kans had laten liggen om Partizan richting de groepsfase van de Champions League te brengen, bracht Guillaume Gillet Anderlecht definitief weer tot leven. De rechtsback deed dat met een verwoestende uithaal die snoeihard in de kruising verdween.

De thuisploeg ontketende daarna een ware stormloop op het doel van de bezoekers. Lukaku dacht gescoord te hebben, maar wederom werd zijn treffer geannuleerd. De jonge spits kreeg nog meerdere kansen en ook Biglia was dichtbij een goal voor de Belgen. In de reguliere speeltijd vielen geen doelpunten meer.

In de verlenging bleef Anderlecht lang de bovenliggende partij en de druk op het doel van Partizan bleef intact. Lukaku was het meest dichtbij plaatsing voor de Champions League, maar de spits was te gehaast zodat een strafschoppenserie beslissing moest brengen.

Anderlecht begon hopeloos aan de serie. Mathías Suárez en Biglia schoten hun pogingen van elf meter over het doel. Doordat Proto de inzetten van Mladen Krstajic en Aleksandar Davidov stopte, kwamen de Brusselaars toch weer terug. De laatste strafschop van de Belgen was voor Mbark Boussoufa. De Marokkaan mist eigenlijk nooit, maar schoot nu heel hoog over.

Partizan Belgrado plaatste zich zo voor de groepsfase van de Champions League en Anderlecht komt uit in de Europa League.