Ancelotti slachtoffer van opportunistische Pérez

Reacties

Carlo Ancelotti gaat de boeken in als de statistisch beste trainer in de historie van Real Madrid. Behalve het veroveren van La Décima­ – de tiende Europa Cup I van De Koninklijke – won immers geen enkele coach vaker dan de Italiaan deed. Desondanks was het geduld van voorzitter Florentino Pérez op.

Ancelotti slachtoffer van opportunistische Pérez

Een jaar geleden was Ancelotti nog de gevierde man in Estádio Santiago Bernabéu. Op 24 mei 2014 was Real Madrid eindelijk een obsessie armer, nadat het in de verlenging stadgenoot Atlético had verslagen in de finale van de Champions League. De landstitel ging weliswaar wel naar Atlético, maar dat was even niet belangrijk voor Real. La Décima was eindelijk binnen.

Ancelotti zal in Madrid voor altijd worden herinnerd door die historische Europa Cup-zege, maar de Italiaanse coach won meer. Een maand vóór de glorieuze eindstrijd in Lissabon werd de Copa del Rey ook al een prooi voor Real. Gareth Bale deelde de eeuwige rivaal Barcelona in de finale met een geweldige rush de genadeklap toe (2-1).

Carletto ging na de zomer onverminderd door met winnen. De Europese Super Cup en de Wereldbeker voor clubs werden hoofdprijs nummer drie en vier. De 2-0 zege in de finale van dat laatste toernooi op San Lorenzo betekende bovendien de 22ste overwinning op rij. Die indrukwekkende serie kwam begin dit jaar echter ten einde tegen Valencia (2-1).

Florentino Pérez trok de afgelopen twee seizoenen naar eigen inzicht voor driehonderd miljoen euro aan spelers aan. Carlo Ancelotti maakte er een team van, maar moest desondanks vertrekken.
Florentino Pérez trok de afgelopen twee seizoenen naar eigen inzicht voor driehonderd miljoen euro aan spelers aan. Carlo Ancelotti maakte er een team van, maar moest desondanks vertrekken.

Die nederlaag in Mestalla was ook het begin van het einde. Van het onverslaanbare Real van de eerste seizoenshelft was in 2015, mede door de lange afwezigheid van de onmisbaar gebleken Luka Modric, weinig meer over. Het had tot gevolg dat alle hoofdprijzen aan de club voorbijgingen, in het seizoen dat Barcelona juist opgaat voor een treble.

En dat was onverteerbaar voor Florentino Pérez. Terwijl hij eigenlijk Ancelotti op zijn blote knieën moet danken dat de Italiaan een geheel smeedde van de verzameling Galácticos die de voorzitter zonder enige vorm van technisch beleid of steun van een technisch directeur bij elkaar kocht. Veelzeggend was dat Pérez met zijn mond vol tanden stond toen hem werd gevraagd wat Ancelotti fout had gedaan. 'Weet ik niet.'

Met een winstpercentage van bijna 75 (een record in de clubhistorie), slechts zestien nederlagen in 119 duels, liefst 322 treffers en een selectie die na twee jaar nog pal achter zijn trainer stond, valt Ancelotti behalve het uitblijven van een echte prijs aan het eind van dit seizoen ook weinig te verwijten. Toch stelde Pérez dat er 'een frisse wind moet waaien' in Bernabéu. Het typeert het opportunistische beleid van de wispelturige preses.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.