Anastasiou helpt Ajax gelukkig langs Roda

Ajax kraakte maar zegevierde toch. Yannis Anastasiou hielp de moeizaam opererende Amsterdammers aan een benauwde 1-0 zege op zijn oude ploeg Roda JC. De Limburgers misten de gevaarlijkste kansen in het boeiende duel.

Yannis Anastasiou groeide uit tot man van de wedstrijd, omdat de Griek in de 88ste minuut vanaf zestien meter doelman Vladan Kujovoc klopte met een schot dat hij verrassend in de korte hoek mikte. Voor Anastasiou was het de bekroning omdat hij voor het eerst deze competitie mocht starten in de basis. Coach Ronald Koeman besloot dat te doen vanwege de slechte vorm van Wesley Sonck.

Op basis van de eerste helft is de Amsterdamse zege verdiend, maar in de tweede helft was Roda minstens gelijkwaardig. En afgaande van de kansen die de Limburgers creëerden, had de ploeg van coach Wiljan Vloet moeten winnen. Maar Bogdan Lobont én Wesley Sneijder stonden zo'n stunt in de weg. Lobont redde op inzetten van Ivan Vicelich, Sergio en Predrag Filipovic, en Sneijder haalde twee keer een inzet van de lijn, eentje van Kevin van Dessel en een van Vicelich.

Ajax en Roda toonden twee gezichten. Het was vooral te merken aan Nourdin Boukhari. De Rotterdamse Marokkaan dolde in het eerste half uur bij voortduring tegenstander Sven Vandenbroeck. Vloet verloste de Belgische gelegenheidsback al na 25 minuten. Ondanks het overwicht was Ajax weinig gevaarlijk. Sneijder dook een keer op voor Kujovic en Anastasiou raakte de lat met een acrobatische intikker, maar meer kansen had de thuisploeg niet.

Na rust had Roda het Amsterdamse spel ontregeld, met de wissel van de onzichtbaar geworden Boukhari als opvallend gevolg. Bovendien zocht de ploeg van Vloet volop de aanval, tot frustratie van het Amsterdamse publiek. In de slotfase golfde het spel op en neer, met Ajax als ietwat gelukkige winnaar.