Amrabat wint bij basisdebuut dankzij Ighalo, Stoke onderuit

Met Nordin Amrabat voor het eerst in de basis heeft Watford zich ten koste van Nottingham Forest voor de vijfde ronde van het FA Cup-toernooi geplaatst. Stoke City moest het hoofd buigen tegen Crystal Palace.

Crystal Palace - Stoke City 1-0
Stoke City zag deze week het bekeravontuur in de League Cup op Anfield eindigen en reisde naar Selhurst Park af om de FA Cup-campagne wel een vervolg te geven. Manager Mark Hughes hield Ibrahim Afellay op de bank en had in zijn basiselftal plek voor Marco van Ginkel en Erik Pieters. Laatstgenoemde kon niet voorkomen dat Wilfried Zaha, zijn directe tegenstander, in de zeventiende minuut de score opende.

Crystal Palace, eerder dit seizoen in de competitie al eens te sterk voor The Potters, verdedigde de voorsprong met succes. Hughes probeerde nog wel een slotoffensief te starten door de boomlange Peter Crouch binnen de lijnen te brengen, maar ook de Engelse spits kon het verschil niet maken. The Eagles hielden stand en plaatsten zich zo voor de vijfde ronde.

Nottingham Forest - Watford 0-1
Acht miljoen euro betaalde Watford aan Málaga voor Nordin Amrabat, de aanvaller die op bezoek bij Nottingham Forest zijn basisdebuut maakte voor de Premier League-club. De voormalige speler van VVV-Venlo en PSV kreeg binnen de lijnen gezelschap van Nathan Aké. Het Watford-duo zag dat Dorus de Vries het doel van Nottingham een groot deel van de wedstrijd met succes verdedigde.

Manager Quique Sánchez Flores besloot om goalgetter Odion Ighalo twintig minuten voor tijd te laten invallen. Het bleek een gouden wissel, want de Nigeriaan, die in de Premier League dit seizoen al vijftien keer scoorde, maakte het verschil. In de 89ste minuut passeerde hij De Vries. Het bleek de genadeklap.

West Bromwich Albion - Peterborough United 2-2
West Bromwich Albion-manager Tony Pulis gunde Saido Berahino weer eens een basisplaats een basisplaats Peterborough United, de huidige nummer acht van de League One. De 22-jarige aanvaller is dit seizoen niet zeker van een basisplaats en aast volgens Engelse media op een vertrek, maar was zaterdagmiddag nog belangrijk in het shirt van West Brom. Op aangeven van collega-aanvaller Rickie Lambert brak Berahino na een kwartier al de ban: 1-0.

Peterborough rechtte de rug vlak voor tijd en kwam tien minuten voor het einde op gelijke hoogte dankzij Shaq Coulthirst. West Brom dacht vervolgens met de schrik vrij te komen toen Berahino met zijn tweede van de middag voor de 2-1 zorgde, maar Peterborough reageerde razendsnel. Jon Taylor herstelde de schade en bracht de stand vijf minuten voor tijd in evenwicht, waardoor West Bromwich op bezoek gaat bij Peterborough voor een replay.

Portsmouth - AFC Bournemouth 1-2
Portsmouth begon in het seizoen 2009/10 aan de vrije val van de Premier League naar de League Two, maar ontving zaterdagmiddag weer eens een Premier League-club op Fratton Park. Het bezoek aan het stokoude stadion verliep voor AFC Bournemouth allerminst volgens plan. Gary Roberts hielp de thuisploeg namelijk op weg naar een stunt. De 31-jarige middenvelder tekende vlak voor rust voor de 1-0.

Van een stunt kwam het echter niet. Het duel duurde namelijk twintig minuten te lang voor Pompey. Josh King nam de gelijkmaker voor zijn rekening en Marc Pugh maakte de ommekeer in de 83ste minuut compleet: 1-2. Zo wist Portsmouth de vrije val ook in het FA Cup-toernooi niet te stuiten.