Ambitieus Monaco na promotie serieuze uitdager PSG

AS Monaco heeft zaterdag promotie naar de Franse Ligue 1 veiliggesteld. Daarmee keert de voormalige grootmacht na twee jaar weer terug op het hoogste niveau in Frankrijk.

Ambitieus Monaco na promotie serieuze uitdager PSG

Monaco won tijdens de 36ste speelronde op de valreep bij Olympique Nîmes (1-0). Door een goal in blessuretijd van Ibrahima Touré stevenen de Monegasken bovendien af op het kampioenschap in de Ligue 2. Met nog twee duels te gaan is de voorsprong op Guingamp zes punten.

Hoewel Monaco het titelfeest nog even moet uitstellen, verzekerde het zich op sportieve gronden al van een rentree op het hoogste niveau. De Franse voetbalbond steekt mogelijk echter een stokje voor die promotie, omdat het die alleen wil toestaan als het belastingvoordeel van de club uit het prinsdom wordt geëlimineerd.

Monaco en de Franse bond zijn daarvoor nog in een juridische strijd verwikkeld. De Franse clubs protesteerden al tegen de financiële voordelen, mede doordat Monaco in 2013/14 met enkele forse investeringen meteen weer wil meedoen in de top van het Franse voetbal.

De kapitaalkrachtige eigenaar Dmitri Rybolovlev (foto) hoopt met Monaco het steenrijke Paris Saint-Germain achterna te gaan. De 46-jarige zakenman uit Rusland wil Europese topspelers naar het Stade Louis II halen. Zaterdag suggereerden Spaanse media al dat Atlético Madrid-aanvaller Radamel Falcao een van hen is.

Hoewel Falcao en trainer Diego Simeone zich haastten die berichtgeving te ontkennen, tekent het wel de ambitie en de mogelijkheden van het weer in ere herstelde AS Monaco, dat in 2004 nog verliezend finalist was in de Champions League. Als alle juridische obstakels worden weggenomen heeft het dit seizoen oppermachtige PSG er na de zomer weer een serieuze uitdager bij.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen