Ambassadeur Abidal zet punt achter bewogen loopbaan

Reacties

De Franse verdediger Eric Abidal beëindigt komende zomer zijn loopbaan. Dat heeft zijn trainer bij Olympiakos Piraeus, Míchel, woensdag bekendgemaakt.

Ambassadeur Abidal zet punt achter bewogen loopbaan

De Spaanse coach verklapte na de 2-0 zege op Panionios dat de 35-jarige linkspoot al twee maanden geleden heeft besloten na dit seizoen te stoppen. Vrijdag zal Abidal zijn besluit tijdens een persconferentie toelichten.

Abidal kwam in zijn loopbaan tot 66 interlands voor Frankrijk. In augustus had hij ook al aangekondigd te stoppen bij Les Bleus. De verdediger maakte in 2006 deel uit van de Franse ploeg die in Berlijn de WK-finale tegen Italië verloor na een strafschoppenserie. Abidal was een van de Fransen die raak schoten vanaf elf meter. Doordat David Trezeguet als enige miste, wonnen de Azzurri.

In 2000 debuteerde Abidal bij AS Monaco. Via Lille en Olympique Lyon vertrok hij in 2007 naar Barcelona. In 2013 verruilde de Fransman de Catalaanse grootmacht voor een rentree in Monaco. Die terugkeer zou van korte duur blijken, aangezien hij sinds afgelopen zomer in Griekenland speelt.

In zijn clubloopbaan behaalde Abidal de nodige successen. Met Monaco won hij de Franse Super Cup, hetgeen hij met Lyon ook tweemaal deed. Bovendien pakte hij met die club drie landstitels. In Spanje werd hij met Barcelona liefst vier keer kampioen, veroverde hij één keer de beker en driemaal de Supercopa. Bovendien won Abidal met de Catalanen twee keer de Champions League, de Europese Super Cup en tweemaal het WK voor clubs.

Toch zijn het niet de prijzen die het meest beklijven bij Abidal. De Fransman won de strijd met de slopende ziekte kanker. Als beloning mocht hij in 2011 namens Barcelona De Cup met de Grote Oren in ontvangst nemen (foto) nadat hij negentig minuten op het veld had gestaan tegen Manchester United (3-1). Later werd nogmaals een tumor geconstateerd bij Abidal, maar ook die overwon hij. De Fransman, die recent al eens werd genoemd als mogelijke technisch directeur van Barça in de toekomst, is inmiddels ambassadeur van een stichting die zich inzet voor de strijd tegen kanker.

Bekijk hier al onze video's