Alves kwelt Feyenoord: Heerenveen is vijfde

SC Heerenveen speelt komend seizoen Europees voetbal. Afonso Alves schoot namens de Friezen Feyenoord aan flarden: 5-1.

Heerenveen had één opdracht voor de laatste competitiewedstrijd van dit seizoen: winnen om deelname aan de play-offs voor een plaats in de voorronde van de Champions League veilig te stellen. Aan die opgave voldeed de ploeg van coach Gertjan Verbeek. De thuisploeg had ook het beste van het spel in een zeer onderhoudend duel.

Alves was de grote man. Hij zorgde in de 32ste minuut voor de verdiende voorsprong met een van zijn specialiteiten. De Braziliaan knalde vanaf dertig meter een vrije trap in de linkerbovenhoek. Doelman Henk Timmer dacht geen muurtje nodig te hebben, maar was wel kansloos op de effectvolle uithaal van de topscorer van de Eredivisie.

Bij die treffer bleef het niet. Feyenoord, dat via Angelos Charisteas enkele kansen had gehad en via Danny Buijs in de 63ste minuut op gelijke hoogte kwam, moest nog drie goals van Alves slikken. Tien minuten na de 1-1 passeerde Alves heel makkelijk Ron Vlaar in de Rotterdamse zestien, waarna hij kiezelhard uithaalde en invaller Sherif Ekramy passeerde.

Twee minuten later stelde Alves de zege veilig door een strafschop te benutten, nadat invaller Jakob Poulsen door André Bahia fouttief was gestuit. In de slotfase voerden Lasse Nilsson (intikker) en nogmaals Alves (weer een vrije trap) de score nog verder op. Alves eindigde dit seizoen als topscorer van de Eredivisie met liefst 34 doelpunten.

Heerenveen wacht in de eerste ronde van de play-offs een tweestrijd met nummer twee Ajax. Feyenoord eindigde als zevende en moet in de nacompetitie om deelname aan het UEFA Cup-toernooi aantreden tegen FC Groningen.