Álvaro Morata: roofdier in zijn eigen droomwereld

Reacties

In de tiende speelronde van de Primera División gaat Real Madrid op bezoek bij Deportivo Alavés (zaterdag, 16.15 uur). VI-redacteur Bas van den Hoven over Álvaro Morata.

Álvaro Morata: roofdier in zijn eigen droomwereld

Al glijdend op je knieën de lof van het publiek over je neer laten dalen. Zo viert Álvaro Morata zijn doelpunten het liefst. De Madrileen verstaat de kunst van het juichen en kan dat de laatste weken ook nog eens vaak genoeg etaleren. Na een avond fluiten en morren is het thuispubliek in Santiago Bernabéu dankzij de scherpschutter in de 83ste minuut weer in extase na de bevrijdende 2-1 van Morata in het duel met Athletic de Bilbao van afgelopen zondag. Real is weer koploper.

Nu het chagrijn bij Cristiano Ronaldo zienderogen toeneemt door zijn almaar groeiende honger naar een reeks goals en Gareth Bale ook nog niet op stoom is geraakt dit seizoen, is het podium vrij. Gretig stappen Marco Asensio en Morata naar voren. Eens in de 105 minuten halen de productieve Spanjaarden de trekker over. Het zijn voorlopig de clubtopscorers.

Het is inmiddels zo'n tweeënhalve maand geleden dat Morata aan de zijde van de Florentino Pérez de perszaal in Bernabéu binnenstapte. Glimmend van trots maakte de president een einde aan de geruchtenstroom door de verloren zoon officieel te presenteren. Nadat Real gebruikmaakte van de terugkoopclausule en Morata voor dertig miljoen terughaalde van Juventus werd even gedacht aan een puur zakelijke deal. Onder andere Arsenal en Chelsea werden genoemd als geïnteresseerde clubs, tot 15 augustus.

Pérez nam het woord en richtte zich tot Morata. 'Welkom thuis. Dit heb je verdiend met je talent, kracht en door talloze offers te brengen. Dit is een mooie dag voor alle Madrilenen. Zij aanschouwen met trots hoe iemand die hier op zijn vijftiende begon, uitgroeit tot een van de beste spitsen van de wereld.'

Als een van de grootste talenten van La Fábrica stapt Morata op zeventienjarige leeftijd in de zomer van 2010 zijn eigen droomwereld binnen. Trainen met de groten der aarde, de jongeling kijkt letterlijk zijn ogen uit. 'Tijdens een trainingspartijtje was ik zo onder de indruk van Cristiano Ronaldo, dat ik bleef staren. Ik bleef kijken tot iedereen naar me begon te schreeuwen, zelfs de jongens van de tegenpartij. "Morata, Morata." Ik had niet gezien dat Drenthe de bal naar me had gespeeld zodat ik de winnende kon maken.'

Buitenkansjes laat de inmiddels 24-jarige aanvaller niet meer liggen. Het maagdelijke wit van Real blijft bij Morata zelden onbesmeurd. Waar Karim Benzema meer leunt op zijn techniek en loert op zijn kansen, is zijn Spaanse collega het type dat sleurt, continu bezig is en oorlog maakt met verdedigers. Tekenend is het verschil in het aantal duels dat de spitsen aangingen in de competitie. Benzema duelleerde in 394 minuten 33 keer, Morata ging in 430 speelminuten liefst 71 maal de worsteling aan met een opponent.

Voorlopig is het Benzema die van trainer Zinedine Zidane veelal de voorkeur krijgt in de Primera División, dit seizoen misschien wel de spannendste competitie van Europa. Zo begon Atlético Madrid als koploper aan de negende speelronde en is het door een misstap bij Sevilla afgegleden naar plek vijf. Zeker nu de verschillen zo klein zijn, is het een ongekende luxe een spits van het kaliber Morata achter de hand te hebben. Morata is als het gekooide roofdier, wachtend tot Zidane de deur opent. Misschien wel zaterdagmiddag.

Programma
Leganés 28-10
20:45
Real Sociedad
Sporting Gijón 29-10
13:00
Sevilla
Alavés 29-10
16:15
Real Madrid
Atlético Madrid 29-10
18:30
Málaga
Barcelona 29-10
20:45
Granada
Eibar 30-10
12:00
Villarreal
Athletic de Bilbao 30-10
16:15
Osasuna
Real Betis Sevilla 30-10
18:30
Espanyol
Las Palmas 30-10
20:45
Celta de Vigo
Deportivo La Coruña 31-10
20:45
Valencia
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.