Altijd chaos en gedonder rond nationale ploeg van Togo

Voor VI volgt Chris Tempelman het toernooi om de Afrika Cup. Vandaag aandacht voor het Togo van Emanuel Adebayor. In Togo lijkt de chaos te regeren als het om voetbal gaat. Ook dit jaar weer. Een land wil voetballend gezien graag herinnerd worden om de gewonnen prijzen of het vertoonde spel. Togo weet dat het nooit om die reden genoemd zal worden. Dat is geen schande, maar de Togolezen hebben er wel voor gezorgd dat ze altijd onderwerp van gesprek zijn. Dat is wel een schande. Togo staat model voor het onderontwikkelde deel van het Afrikaanse voetbal. Togo staat garant voor spektakel en dan vooral naast het veld.

Altijd chaos en gedonder rond nationale ploeg van Togo

De nationale ploeg dankt de naam aan de eerste WK-deelname in de historie, in 2006 in Duitsland. Nog nooit was Togo present geweest op een mondiaal eindtoernooi, zelden vestigde een land zo veel aandacht op zich voor aanvang van het toernooi.

Bondscoach van de Togolezen was de markante Duitser Otto Pfister. De Nederlander Piet Hamberg assisteerde hem. Zij belandden in een slechte soapserie en keken hun ogen uit. Hamberg stapte op nadat hij eenzaam op een trainingsveld stond en de spelers weer eens schitterden door afwezigheid. Pfister werd op de openingsdag van het toernooi ontslagen, maar zat tijdens de eerste wedstrijd tegen Zuid-Korea gewoon met zijn gouden ketting om de nek op de bank. CorruptieZoals in veel Afrikaanse landen ruzieden spelers en begeleiding over geld. Dat is vaker het geval in Afrika. Zodra spelers weten dat de WK-startpremie binnen is, willen ze hun deel zien. De Togolese bond blonk echter uit in desorganisatie. Corruptie in het Afrikaanse voetbal is nu eenmaal aanvaard. Het verkregen geld moest ergens in Togolese zakken zijn beland en dat wisten de spelers. Stakende spelers die dreigden naar huis te gaan waren het gevolg. Bondscoach Pfister was het natuurlijk met de spelers eens, maar hij wilde wel met zijn selectie op het WK actief zijn. Zo veel kansen krijgt een trainer als Pfister daar niet op. Togo verscheen aan de start. Van een gedegen voorbereding was echter geen sprake en dus gingen de drie groepswedstrijden verloren. Wie denkt dat de bond het lesje wel had geleerd, heeft het mis. De Togolose voetbalbond wordt geleid als een goedwillende buurtvereniging waarvan de penningmeester geen nieuwe speeltuin voor de kinderen financiert maar met het beschikbare geld een cruise boekt. De organisatie en de communicatie laten te wensen over. Ook voor deze Afrika Cup was het weer raak. GrootverdienerSterspeler Emanuel Adebayor heeft eigenlijk doorlopend ruzie met de bestuurders. Ook nu weer. Maar de spits van Tottenham Hotspur is wel weer van de partij. Hij is de hoop van Togo, het land legt het lot in zijn handen en eigenlijk wil de sterke aanvaller ook wel schitteren op het Afrikaanse landenkampioenschap. Alleen had hij dat liever voor een ander land gedaan. Adebayor is een grootverdiener in de Engelse Premier League en in Togo verwachten ze dat hij niet alleen sportief maar ook financieel zijn steentje bijdraagt. Dat leidt tot doorlopend gezeur en dreigementen over en weer. Met Adebayor gaat Togo op jacht naar succes in Zuid-Afrika. Een haast onmogelijk karwei. De poule is zwaar, de andere ploegen zijn beter. Ongetwijfeld zal er ook tijdens het toernooi nog wel gedonder zijn. Dat hoort bij Togo en daarom is het altijd leuk als het land zich plaatst voor een groot toernooi. De soap rond Togo is een eeuwig durende. De titel To go or not to go zou niet misstaan.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen