Altidore op jacht naar 'Amerikaans record' van Stewart

In de aanloop naar de 21ste speelronde in de Eredivisie duikt Voetbal International als vanouds in de statistieken. Zaterdagavond staan AZ en FC Groningen tegenover elkaar in het AFAS Stadion.

Altidore op jacht naar 'Amerikaans record' van Stewart

AZ - FC GRONINGEN

AZ is nog zonder puntenverlies in 2013. De Alkmaarders wonnen voor het eerst dit seizoen twee duels op rij in de Eredivisie (Vitesse 1-4 en VVV-Venlo 1-4).

AZ maakt in het nieuwe jaar de meeste progressie in de Eredivisie, de ploeg van trainer Gertjan Verbeek steeg vier plaatsen (van dertien naar negen).

FC Groningen is al vijf duels op rij zonder zege in de Eredivisie (G1, V4). Laatste winst op 2 december 2012 (Heracles 2-0).

AZ kreeg dit seizoen al 34 tegentreffers. Ter vergelijking: in het gehele vorige seizoen bedroeg dat aantal 35 tegentreffers.

De Groningers hebben nu twintig punten uit twintig duels, het minste aantal sinds tien jaar. In het seizoen 2002/03 sprokkelde FC Groningen veertien punten binnen.

Beide ploegen presteren thuis even goed als uit. FC Groningen (tien om tien) en AZ (twaalf om twaalf).

Jozy Altidore scoorde vier keer in zijn laatste twee duels. De Amerikaan evenaarde de vijftien goals van Michael Bradley (SC Heerenveen 2007/2008) en is hard op weg het record van meest scorende Amerikaan in de Eredivisie van Earnie Stewart, nu technisch directeur bij AZ, te verbreken (hij scoorde zeventien keer voor Willem II in het seizoen 1990/91).

FC Groningen heeft de minst efficiënte aanval van de Eredivisie. Negentien goals op 200 doelpogingen, een percentage van 9,5 procent.

Als Jozy Altidore scoort verliest AZ niet dit seizoen (W5, G3).

FC Groningen verloor zijn laatste drie uitduels (Ajax 2-0, Feyenoord 2-1 en NEC 2-1). Laatste uitwinst was op 9 november 2011 tegen NAC Breda (0-1).

Adam Maher maakte na zes duels op rij zonder goal in de vorige speelronde (VVV 1-4) zijn vijfde seizoenstreffer. Scoort de technische middenvelder, dan verbetert hij zijn record van vorig seizoen (vijf treffers).

FC Groningen pakte samen met VVV-Venlo nog geen punten in 2013. <br /><br /> NOOT: Alle stats hebben betrekking op reguliere Eredivisiewedstrijden

Samenstelling: Willem van Beeren & Ramon Min
Klik hier voor de actuele stand in de Eredivisie.

<br /><br />

Bekijk hier al onze video's