Altidore: 'Had de kaasmarkt nooit gezien zonder Roddick'

Jozy Altidore is pas 23 jaar oud, maar heeft al veel meegemaakt. Voor Voetbal International tekende AZ-clubwatcher Yoeri van den Busken het levensverhaal van de Amerikaan op. De AZ-spits, die dit seizoen op 28 goals in 37 officiële duel staat, heeft zijn loopbaan te danken aan een tennisser: Andy Roddick.

Altidore: 'Had de kaasmarkt nooit gezien zonder Roddick'

'Mijn ouders konden geen goede voetbalschool betalen', gaat Altidore terug in de tijd. 'Iedereen mocht een brief schrijven aan Andy Roddick, de beroemde tennisser die een foundation had opgericht. Ik was een van de twee spelers die hij uit een grote groep pikte. Drie jaar betaalde hij voor mijn opleiding. Daardoor kwam ik in beeld bij de belangrijke coaches en zo klom ik omhoog.'

Na in zijn eigen land te zijn doorgebroken maakte de veelbelovende Altidore een transfer naar Villarreal. Bij die club, die hem enkele keren verhuurde, brak hij nooit echt door. Via omzwervingen naar Xerez, Hull City en Bursaspor kwam hij in Alkmaar terecht. Die stad stal zijn hart.

Altidore: 'Nog steeds stuur ik op gezette tijden een bedankje naar Andy. Geen probleem, antwoordt hij dan. Hij realiseert zich misschien niet eens hoe ingrijpend zijn steun is geweest voor mij en mijn familie. Ons leven is compleet veranderd, en niet alleen in financieel opzicht. Daar zijn we dankbaar voor. Zonder Andy Roddick had ik nooit de kaasmarkt in Alkmaar gezien.' Lees in de nieuwe editie van Voetbal International het uitgebreide interview met Altidore. Hij bespreekt zijn moeizame start bij AZ, de kennismaking met trainer Gertjan Verbeek, de stortvloed aan talenten in de Eredivisie die Altidore wekelijks bezig ziet en zijn eigen toekomst. 'Ik zie niet in waarom ik weg zou gaan.' Bestel in onze webshop VI nr. 17, die vanaf woensdag in de winkels ligt.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen