Altidore één treffer verwijderd van Amerikaans record

Jozy Altidore is op jacht naar een Amerikaans record. De spits van AZ kan een prestatie van Clint Dempsey uit de boeken schieten.

Altidore één treffer verwijderd van Amerikaans record

Met zijn twee doelpunten in de halve finale van het KNVB-bekertoernooi tegen Ajax staat Altidore op 23 doelpunten in 30 officiële wedstrijden voor AZ dit seizoen. Daarmee evenaart de Amerikaan zijn landgenoot Dempsey als meest productieve Noord-Amerikaan buiten de MLS-competitie.

Dempsey, tegenwoordig uitkomend voor Tottenham Hotspur, maakte vorig seizoen namens Fulham 23 doelpunten in 46 wedstrijden. De aanvallende middenvelder scoorde zeventien keer in de Premier League, drie keer in de Europa League en zorgde voor drie doelpunten in het FA Cup-toernooi namens Fulham. Altidore heeft nog tien Eredivisiewedstrijden en de bekerfinale op 9 mei in De Kuip om het record alleen in handen te krijgen.

Daarnaast heeft de spits van AZ ook een record op de Nederlandse velden binnen handbereik. Met zijn zestien doelpunten is Altidore nog maar één doelpunt verwijderd van het aantal van Earnest Stewart. De huidige technisch directeur van AZ was namens Willem II in het seizoen 1990/91 zeventien keer trefzeker en is daarmee de meeste scorende Amerikaan in een Eredivisieseizoen.

De kans lijkt groot dat de voormalige aanvaller van VVV-Venlo, Willem II en NAC Breda door zijn pupil voorbij zal worden gestreefd. Wel blijft Stewart nog enige tijd de meeste scorende Amerikaan in de Nederlandse Eredivisie met 94 doelpunten in 357 wedstrijden, waar Altidore tot nog toe (maar) 31 doelpunten wist te maken in 57 wedstrijden in de Eredivisie. (Felix Aerts)

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen