'Als het had gekund was Navas op WK weggestuurd'

Reacties

Keylor Navas was op het WK dé uitblinker bij het verrassende Costa Rica, maar keeperstrainer Luis Gabelo Conejo onthult dat de doelman en bondscoach Jorge Luis Pinto elkaar niet konden luchten of zien.

'Als het had gekund was Navas op WK weggestuurd'

De 27-jarige Navas lijkt op weg naar Real Madrid, dat hem wil contracteren nadat de doelman van (nu nog) Levante een werkelijk fantastisch WK had gespeeld. Maar het had niet veel gescheeld of Navas was uit de selectie gezet. Dat onthult Conejo. 'Als hij (bondscoach Pinto, red.) Navas naar huis had kunnen sturen, dan had hij dat gedaan.'

Conejo was op het WK van 1990 in Italië zelf nog de doelman van Costa Rica. Mede dankzij de weergaloze keeper eindigde het land destijds achter Brazilië, maar vóór Schotland en Zweden als tweede in de poule. Tot het afgelopen WK gold het bereiken van de achtste finale, waarin het toen met 4-1 verloor van Tsjechoslowakije, als hét hoogtepunt in de Costa Ricaanse voetbalgeschiedenis. Nu doet Conejo een boekje open over de slechte verhoudingen tussen Pinto en Navas.

Over de kwaliteiten van Navas bestonden bij Pinto geen twijfels, maar het tweetal kon totaal niet door één deur, zo verklaart Conejo. De onvrede ontstond toen Navas zijn trainer ten overstaan van de hele selectie bekritiseerde. Pinto zou 's nachts langs de kamers van zijn spelers gegaan zijn, om te checken of ze zich wel correct gedroegen. Daarop eiste Navas dat Pinto de privacy van de spelers moest respecteren en hen niet als kleine kinderen moest behandelen.

Luis Gabelo Conejo in 1990. Destijds blonk de huidig keeperstrainer van Costa Rica zélf uit op het WK, tijdens het afgelopen WK was dat Keylor Navas.
Luis Gabelo Conejo in 1990. Destijds blonk de huidig keeperstrainer van Costa Rica zélf uit op het WK, tijdens het afgelopen WK was dat Keylor Navas.

De bom barstte vervolgens écht na de tweede groepswedstrijd van Costa Rica. Het land had net van Italië en Uruguay gewonnen en was al zeker van een plek in de achtste finale. 'Keylor trainde in aanloop naar de wedstrijd tegen Engeland niet mee omdat hij wat last had van een blessure', aldus Conejo. 'Vlak voordat we met het hele team zouden gaan bidden, haalde Pinto verbaal uit naar Navas.'

De bondscoach was namelijk niet overtuigd dat Navas écht geblesseerd was. 'Terwijl iedereen bij elkaar stond, vroeg hij: 'Keylor, train je niet mee omdat je bang bent om tegen Engeland te spelen?' Navas reageerde door te zeggen: 'U bent de enige rookie die hier rondloopt. U heeft nooit op hoog niveau gewerkt, terwijl ik wekelijks tegen spelers als Cristiano Ronaldo, Xavi, Andrés Iniesta en Lionel Messi speel.'

Uiteindelijk zou Navas gewoon spelen - en de nul houden - tegen Engeland (0-0). In de achtste finale versloegen de Midden-Amerikanen Griekenland na strafschoppen. Op dezelfde wijze verloor Costa Rica in de kwartfinale vervolgens van Nederland. Pinto noemde Navas naar aanleiding van zijn goede optredens zelfs 'de beste keeper van het WK', maar de persoonlijke relatie tussen Navas en Pinto was behoorlijk bekoeld.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.