Allofs moet puinhopen Magath opruimen in Wolfsburg

De naam Felix Magath zal ongetwijfeld nog vaak vallen bij VfL Wolfsburg. Maar niet in positieve zin, want dankzij de erfenis van de ontslagen trainer wacht de kersverse technisch directeur Klaus Allofs direct veel werk.

Allofs moet puinhopen Magath opruimen in Wolfsburg

'Ik ben blij hier te zijn, en dat zijn geen loze woorden', vertelde Allofs donderdag op zijn eerste werkdag in Wolfsburg na zijn veelbesproken vertrek bij Werder Bremen. 'Toen het aanbod kwam dacht ik direct: dit is het. Hier is nog veel werk te verzetten.'

Een van zijn eerste klussen is het terugbrengen van het aantal spelers dat VfL Wolfsburg onder contract heeft. Door alle transfers onder Magath heeft de club 45 spelers - onder wie Bas Dost - op de loonlijst staan, van wie er tien op huurbasis elders spelen. Allofs moet het aantal contractspelers met zo'n vijftien terugbrengen. Ook wacht Allofs de taak met een nieuwe trainer te komen die interim-coach Lorenz-Günther Köstner gaat vervangen. Opvallend genoeg heeft de oud-international nimmer een trainer aangesteld in de dertien jaren bij Werder Bremen als technisch directeur. Toen hij aantrad, was Thomas Schaaf al vijf maanden bij de Hanseaten werkzaam als trainer als opvolger van Magath (!). Vanaf oktober 1999 zijn de twee samen (foto boven) verantwoordelijk geweest voor de sportieve successen van Werder, totdat Allofs zich liet verleiden door het lucratieve aanbod van Wolfsburg. Voor Schaaf kwam dat als een schok. 'Ik had het me anders voorgesteld.'

Maar de langdurige samenwerking bij Werder is wel de aanleiding voor hardnekkige speculaties over een hereniging bij Wolfsburg, al dan niet vanaf komende zomer. In de onderhandelingen over de overgang van Allofs zou Werder tevergeefs hebben getracht af te spreken dat Schaaf niet mag worden benaderd door Die Wölfe.

Een afkoopsom voor Schaaf, die nog tot medio 2014 vastligt bij Werder, is daarom geen probleem. Aan geld is er bij VfL Wolfsburg geen gebrek door de nauwe banden met hoofdsponsor Volkswagen.

ImagoAls Allofs namens Wolfsburg Schaaf overhaalt hem te volgen, dan versterkt dat ongetwijfeld het beeld van een club die met geld smijt om zijn zin te krijgen. Maar laat een van de opdrachten voor de nieuwe technisch directeur juist zijn Wolfsburg een sympathieker imago te geven.

Alle (transfer)perikelen onder Magath hebben Wolfsburg geen beste naam opgeleverd en hebben het voor de aanhang er niet eenvoudiger op gemaakt zich te identificeren met het elftal.

'Je hoeft niet alles volgens de regels te doen, maar je moet in daden sympathiek zijn en authentiek overkomen. Dat beeld willen we in de toekomst versterken', aldus Allofs. De eventuele komst van Bert van Marwijk, een van de genoemde kandidaten, zou daarvan getuigen. Concrete aanwijzingen voor het vastleggen van de voormalig Oranje-bondscoach zijn er echter nog niet. (Lars Ulrich) Foto's: VI Images

Bekijk hier al onze video's