Alleen zege op FC Groningen telt voor zwalkend Roda JC

Reacties

● Roda JC won zijn laatste drie thuisduels tegen FC Groningen in de Eredivisie.

Alleen zege op FC Groningen telt voor zwalkend Roda JC

● Indien Roda JC verliest van FC Groningen en NEC pakt minimaal een punt tegen FC Twente, dan degradeert de ploeg direct naar de Jupiler League. Speelt Roda gelijk en wint NEC van FC Twente dan is degradatie ook een feit.

● Bij winst op FC Groningen kan Roda JC opschuiven naar de zeventiende plek (op doelsaldo) maar dan moet NEC wel verliezen van FC Twente.

● Bij winst of een gelijkspel van FC Groningen tegen Roda óf wanneer SC Cambuur niet wint op bezoek bij Feyenoord dan is FC Groningen verzekerd van deelname aan de play-offs om Europees voetbal.

● FC Groningen won vier duels op rij in de Eredivisie. Het clubrecord (vijf opeenvolgende zeges) stamt uit het seizoen 2007/08.

● Roda JC verloor 18  van de gespeelde 32 duels in de Eredivisie, een evenaring van een negatief clubrecord. De Limburgers noteerden in 1973/74, 2008/09 en 2011/12 ook 18 verliespartijen.

● Opvallend: Als Roda JC degradeert en er geen Limburgse ploeg promoveert naar de hoogste klasse, dan begint het Eredivisieseizoen 2014/15 voor het eerst zonder een club uit Limburg.

● FC Groningen plaatste zich sinds de invoering van de play-offs om Europees voetbal in 2005/06 maar één keer niet voor de strijd om een Europees ticket. De ploeg speelde 24 duels in deze nacompetitie en is daarmee de meest ervaren ploeg.

● Roda JC kan voor het eerst in de historie van de Eredivisie degraderen naar de Eerste Divisie.  Opmerkelijk want alleen de traditionele top drie (Ajax, Feyenoord en PSV) en FC Utrecht speelden ook altijd op het hoogste niveau.

● FC Groningen staat zesde in het VI-efficiencyklassement: 52 goals op 347 doelpogingen geeft een rendement van 14,99 procent.

● Roda pakte in het kalenderjaar 2014 slechts acht punten uit veertien duels en is van alle Eredivisieclubs het slechtst uit de winterstop gekomen.

● Roda-clubtopscorer Guus Hupperts (negen goals) maakte zes van de laatste twaalf Eredivisietreffers van Roda JC.

● FC Groningen kreeg dit seizoen al elf strafschoppen tegen waarvan er tien verzilverd werden. Geen enkele andere club in de Eredivisie kreeg zoveel penalty’s tegen dit seizoen.

● Roda ontving al tien rode kaarten dit seizoen, een evenaring van het Eredivisierecord van de huidige tegenstander FC Groningen uit het seizoen 1997/98.

Samenstelling: Willem van Beeren

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.