Alleen VVV profiteert optimaal van misstap Excelsior

FC Eindhoven maakte verrassend een einde aan de zegereeks van Excelsior. De Kralingers hadden geluk dat van de naaste achtervolgers alleen VVV-Venlo beslag legde op drie punten.

FC Eindhoven-Excelsior 1-0Excelsior had zes wedstrijden op rij gewonnen, maar dat bleek op bezoek bij het laaggeklasseerde FC Eindhoven geen garantie voor succes. Leen van Steensel scoorde in eigen doel en daardoor kwam de thuisploeg na dertien minuten op voorsprong. Eindhoven hield in de slotfase knap stand met negen man. Prince Asubonteng ontving in de 66ste minuut zijn tweede gele kaart. Ruud van der Rijt volgde zijn ploeggenoot in de 78ste minuut.

FC Dordrecht-VVV-Venlo 0-2Op bezoek bij hekkensluiter FC Dordrecht kende VVV weinig problemen. In de elfde minuut opende Sandro Calabro (foto) de score namens de gasten. Zijn aanvalspartner Marnix Kolder besliste de wedstrijd in de 66ste minuut door voor 0-2 te tekenen. VVV klom naar de tweede plaats met een achterstand van één punt op Excelsior.

BV Veendam-FC Zwolle 0-0Veendam en Zwolle boden weinig spektakel. Door het doelpuntloze gelijkspel verzuimde Zwolle de druk op koploper Excelsior te verhogen, al werd de missie bemoeilijkt door de geelrode kaart voor Dave Huymans die de gasten al in de eerste helft reduceerde tot een tiental. De ploeg van coach Jan Everse liep slechts één punt in en kijkt nog tegen een achterstand aan van drie punten.

SC Cambuur-Leeuwarden-RKC Waalwijk 1-1Stanley Menzo wordt waarschijnlijk de nieuwe coach van Cambuur. Hij zag de Friese ploeg na drie nederlagen op rij een punt pakken tegen het sterke RKC. Ruud ter Heide scoorde als eerste in Leeuwarden, maar de ambitieuze thuisclub moest in de slotfase de gelijkmaker van Ruud Berger incasseren.

Haarlem-FC Den Bosch 1-4Den Bosch vond aansluiting met de subtop door knap te winnen bij het hoger geklasseerde Haarlem. Wilmer Kousemaker maakte namens de thuisclub nog wel de openingstreffer van Adnan Barakat ongedaan. Haarlem had in de tweede helft echter geen passend antwoord op doelpunten van Koen van der Biezen, Stefano Seedorf en Samuel Scheimann.

Go Ahead Eagles-Helmond Sport 1-0Go Ahead boekte de tweede zege van het seizoen en voorkwam daarmee dat Helmond Sport zich in de top van de stand nestelde. Sander Post werd matchwinner in Deventer.

TOP Oss-MVV 1-0Karim Fachtali brak de wedstrijd al na negen minuten open door de thuisclub aan een voorsprong te helpen. Het was geen voorbode van een doelpuntrijk duel. TOP won met 1-0 en klom van achtste naar de vijfde plaats.

RBC Roosendaal-FC Emmen 2-1RBC scoorde uit de eerste de beste goede aanval van de wedstrijd. Patrick Duarte werd diep gestuurd en rondde beheerst af. Niet veel later moest de doelpuntenmaker zich met een blessure laten vervangen. RBC bleef de betere ploeg, zo raakte Tim Peters de paal. Sjoerd Ars maakte aan alle onzekerheid een einde door tien minuten voor tijd op aangeven van Pius Ikedia de 2-0 binnen te tikken. De 2-1 van Roy Stroeve kwam te laat voor Emmen.

AGOVV Apeldoorn-Telstar 1-1AGOVV en Telstar ontstijgen de middelmaat nog niet. Beide ploegen hielden elkaar in Apeldoorn keurig in evenwicht. Nacer Chadli zette AGOVV op voorsprong, maar Glynor Plet maakte gelijk namens de gasten. Het was voor de Telstar-spits zijn vijfde goals van het seizoen.

Fortuna Sittard-FC Omniworld 2-0Op de achtste speeldag boekte Fortuna Sittard haar eerste zege. Na een kwartier spelen opende Charlie van den Ouweland de score. Een uur later verdubbelde Jürgen Heinrichs de score en was de wedstrijd beslist.