Alleen slotfase leuk bij Heerenveen-Groningen

SC Heerenveen mag zich weer de sterkste van het Noorden noemen, maar de 4-2 zege op rivaal FC Groningen was weinig indrukwekkend.

De twee meest noordelijke ploegen in de Eredivisie speelden een derby, die lange tijd saai was, maar in de slotfase tot leven kwam. Heerenveen begon nog wel aardig, maar nadat Afonso Alves in de veertiende minuut een vrije trap achter de mistastende Bas Roorda had geschoten, viel er lange tijd weinig te beleven.

FC Groningen was de ploeg die lange tijd het betere voetbal liet zien. De mannen van coach Ron Jans creëerden ook enkele kansen tegen het matig acterende Heerenveen. Zo was Yuri Cornelisse vlak bij een treffer, maar zijn inzet werd van de doellijn gewerkt.

Halverwege de tweede helft schudden beide ploegen het in slaap gevallen publiek wakker. Rob Friend kopte in de 67ste minuut binnen nadat Roorda (net als vorige week tegen Ajax) niet al te doortastend optrad bij een hoge voorzet. En tien minuten later had Alves er met twee fraaie goals zelfs 4-0 van gemaakt. Hij maakte optimaal gebruik van zijn snelheid en geslepenheid.

FC Groningen redde nog de eer via twee treffers van Evgeniy Levchenko. In de 81ste minuut benutte hij een strafschop na een schwalbe van Luis Suárez, en een minuut later scoorde de Oekraïner op aangeven van diezelfde Suárez. Maar Heerenveen bleek tijdig bij de les en voorkwam daarmee een dreigend slotoffensief van de Groningers.