Alleen Nederland en Rusland behouden maximale score

Nederland is samen met Rusland na de WK-kwalificatieronde van dinsdagavond de enige ploeg die de perfecte score heeft kunnen behouden. Duitsland en Spanje waren hard op weg om hun ongeslagen status eveneens te handhaven, maar gaven die in de laatste minuten toch nog weg.

De 4-1 overwinning van Oranje tegen Roemenië hield automatisch in dat ook de Roemenen het eerste puntenverlies op weg het naar het WK 2014 in Brazilië leden. Het was de twaalfde opeenvolgende zege van het Nederlands elftal in WK-kwalificatiewedstrijden. In de voorrondes voor het WK leed Oranje bovendien al 26 keer op rij geen nederlaag.

Nederland evenaarde zodoende Spanje, dat dinsdagavond door een goal van Sergio Ramos na 25 minuten de leiding nam tegen Frankrijk. De Fransen maakten in de vierde minuut van de extra tijd echter nog gelijk via Olivier Giroud (foto onder), die zes minuten daarvoor was ingevallen. Het gelijkspel betekende het eerste puntenverlies voor beide landen in groep I en een einde aan de reeks van twaalf Spaanse zeges in WK-kwalificatieverband. De Spanjaarden handhaafden wel hun reeks van 48 WK-kwalificatieduels zonder nederlaag.

In Berlijn tekende zich eenzelfde scenario af tussen twee landen die hun perfecte score verdedigden. Duitsland leek daar door een 4-0 voorsprong in te gaan slagen, maar zag Zweden in het laatste halfuur op onnavolgbare wijze nog langszij komen. Oud-AZ'er Rasmus Elm haalde drie minuten in blessuretijd de trekker over.

Daardoor is Rusland de enige overgebleven ploeg die net als Oranje na vier speelronden nog geen punt verloor. Het elftal van trainer Fabio Capello deed dat echter zonder overtuiging. In Moskou verzekerde het zich pas in de 84ste minuut van de vierde overwinning op rij, toen Roman Shirokov uit een strafschop de enige treffer tegen Azerbeidzjan maakte. Foto's: VI Images