Alle ogen gericht op Messi, Neuer en Cristiano Ronaldo

Reacties

In Zürich heeft maandag vanaf 18.30 uur de uitreiking plaats van de FIFA Ballon d'Or (Gouden Bal), de verkiezing voor Wereldvoetballer van het Jaar 2014. Lionel Messi (Barcelona), Manuel Neuer (Bayern München) en Cristiano Ronaldo (Real Madrid) zijn de kandidaten voor de prestigieuze prijs.

Alle ogen gericht op Messi, Neuer en Cristiano Ronaldo

Het heeft er alle schijn van dat de individuele prijs net als vorig jaar in handen van Cristiano Ronaldo zal vallen. De Portugees was in 2014 goed voor liefst 61 doelpunten en 21 assists in zestig officiële wedstrijden voor club en land. Dat was meer dan welke andere speler ook in het mondiale voetbal. Met Real Madrid won hij de Champions League, de tiende Europa Cup I in de clubhistorie, en het WK voor clubteams.

Vorig jaar kwam er een einde aan een reeks hoofdprijzen van Messi. De Argentijn van Barcelona eiste de Gouden Bal de vier kalenderjaren daarvoor voor zich op. Cristiano Ronaldo won de Gouden Bal eerder in 2008, als speler van Manchester United. In 2007, 2009, 2011 en 2012 eindigde de Portugees als tweede in de mondiale verkiezing.

Ook Messi was in 2014 op dreef: hij was in 66 officiële duels goed voor 58 goals en 22 assists, maar greep naast alle prijzen. Met Barcelona verloor hij de finale van het toernooi om de Copa del Rey van Cristiano Ronaldo's Real Madrid, terwijl de Catalanen in de Primera División achter Atlético Madrid als tweede eindigden. Ook op het WK in Brazilië legde Messi met Argentinië beslag op de tweede plaats.

Daarom lijkt Neuer maandagavond de grootste concurrent van Cristiano Ronaldo. De doelman won met Bayern München zowel de landstitel als de DFB-Pokal, terwijl hij zich met Duitsland tot wereldkampioen kroonde. Maar het winnen van de wereldtitel is geen garantie voor de Gouden Bal, want vier jaar geleden troefde Messi de Spaanse wereldkampioenen Andrés Iniesta en Xavi af.

Behalve de Wereldvoetballer van het Jaar wordt in Zürich ook de beste speelster, beste coach, de FIFA/FIFPro World XI en het mooiste doelpunt (de FIFA Puskás Award) van 2014 bekendgemaakt. Bij die laatste verkiezing is Robin van Persie een van de drie kanshebbers. Zijn schitterende kopbal tijdens de 5-1 WK-zege van het Nederlands elftal op Spanje werd genomineerd.

Praat live mee over de uitreiking van de FIFA Ballon d'Or. Wie was volgens jullie de beste speler van het jaar 2014? Messi, Neuer of Ronaldo?

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.