Alle ballen op Messi en spitsuur in het centrum

Reacties

Voetbal International blikt zoals altijd vooruit op de duels van Oranje. Deze keer de halve finale van het WK. Er wordt vanavond in São Paulo om 22.00 uur afgetrapt.

Alle ballen op Messi en spitsuur in het centrum

Nederland

Vorm W-W-W-W-G (wns)

Welke vondst tovert Louis van Gaal uit de hoge hoed? Het is voor elke WK-wedstrijd van Oranje weer de hamvraag. Feit is dat Argentinië in een formatie speelt die Nederland nog niet eerder tegenkwam op dit toernooi. Na 4-3-2-1 (Spanje), 4-5-1 (Australië) en 5-3-2 (Chili, Mexico en Costa Rica) treft Nederland nu waarschijnlijk een 4-3-1-2-formatie, waarin alles draait om de pion tussen middenveld en aanval: Lionel Messi.

Als het Van Gaal het lukt Messi aan banden te leggen, is een groot gedeelte van de klus al geklaard. Nog veel meer dan bij Barcelona neemt Messi in het Argentijnse elftal de rol van smaakmaker én afmaker op zich. Als spelbepaler in een vrije rol achter Gonzalo Higuaín maakte Messi vier van de zeven Argentijnse WK-doelpunten. Hij bezorgt elke vijandige defensie hoofdbrekens. Een mannetje opofferen aan Messi kan, maar dat houdt in dat de Argentijnse vedette die verdediger over het hele veld meesleurt met alle nadelige gevolgen van dien voor de personele bezetting.

Zonedekking is de tweede optie, maar dat vereist opperste concentratie én communicatie. Durft Van Gaal dat risico aan met zijn onervaren verdediging, die het wellicht ook nog zonder Ron Vlaar moet stellen? Nigel de Jong op Messi laten spelen zou de meest natuurlijke oplossing zijn, maar de enige echte kuitenbijter van Oranje kijkt vanavond waarschijnlijk geblesseerd toe. Een natuurlijke vervanger voor De Jong heeft Van Gaal niet tot zijn beschikking. De tactisch sterke Daley Blind kan wel op de plek van De Jong spelen, maar vult die rol totaal anders in en bezit vooral veel minder specifieke defensieve kwaliteiten dan de speler van AC Milan.

De kansen van Oranje liggen duidelijk in de voorhoede, aangezien de defensie met afstand de zwakst bezette linie van Argentinië is. Ezequiel Garay en Martin Demichelis, die tegen België centraal achterin stonden, zijn vanwege hun gebrek aan snelheid kwetsbaar met ruimte in hun rug, wat voor Arjen Robben en Robin van Persie als muziek in de oren moet klinken. Rechtsback Pablo Zabaleta is aanvallend beter dan verdedigend. Linksachter Marcos Rojo blinkt in geen van beide onderdelen uit.

Argentinië

Vorm W-W-W-W-W

Dat Sabella zijn elftal volledig heeft ingericht op Messi, leidt ertoe dat het aanvalsspel van het Zuid-Amerikaanse land verder niet heel veel om het lijf heeft. Higuaín is de diepste man bij Argentinië en fungeert als bliksemafleider en afmaker, maar draagt in de opbouw weinig of niets bij. De derde aanvalspositie wordt waarschijnlijk bezet door de net herstelde Sergio Agüero. Dat houdt in dat frontlinie van Sabella extreem centraal georiënteerd is. Tegen België werd de linkerflank nog enigszins bezet door Ezequiel Lavezzi, maar bij het inbrengen van Agüero vindt al het Argentijnse aanvalsverkeer over de as plaats. Het wordt dus spitsuur voor Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi en Vlaar of zijn vervanger.

De vleugelverdedigers van Oranje zullen daardoor regelmatig centraal moeten bijspringen, terwijl zij in balbezit geen directe tegenstander hebben. Hoe Sabella zijn middenveld invult is nog niet helemaal duidelijk. Javier Mascherano speelt als achterste man in elk geval op Wesley Sneijder en moet waar nodig de wankele defensie assisteren.

Angel Di María (hamstringblessure) is de grote afwezige op het Argentijnse middenrif. De dynamische middenvelder zal gemist worden, want Sabella heeft geen directe vervanger voorhanden. Van het tweetal passers Lucas Biglia en Fernando Gago zal er waarschijnlijk slechts één spelen. Enzo Pérez, een stuk minder creatief en doelgericht dan Di María, is de belangrijkste kandidaat voor de derde plek op het middenveld.

Onderlinge historie

Nederland presteert historisch gezien opvallend goed tegen Argentinië. Oranje speelde in totaal acht keer tegen La Celeste, waarvan het één duel (de WK-finale van 1978) verloor. Sindsdien is Nederland al vijf wedstrijden op rij ongeslagen tegen het Zuid-Amerikaanse land.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
22-05-1979 Nederland-Argentinië 0-0 Vriendschappelijk
04-07-1998 Nederland-Argentinië 2-1 WK 1998
31-03-1999 Nederland-Argentinië 1-1 Vriendschappelijk
12-02-2003 Nederland-Argentinië 1-0 Vriendschappelijk
21-06-2006 Nederland-Argentinië 0-0 WK 2006

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.