Albanië - Zwitserland het duel van backs en missende spitsen

Reacties

Zwitserland was nipt te sterk voor de tien man van EK-debutant Albanië (1-0). VI-analyticus Süleyman Öztürk geeft zijn visie.

Albanië - Zwitserland het duel van backs en missende spitsen

GROEP A, eerste ronde
11 juni 2016
Stade Felix Bollaert, Lens

Vluchtelingen werden vaders, zonen werden voetballers. In de week dat Kosovo erkenning kreeg en toegevoegd werd aan de WK-cyclus troffen uitgerekend Zwitserland en Albanië elkaar in Lens. Een duel dat op voorhand toegespitst was op twee broers. De twee jaar oudere en minder talentvolle Taulant aan Albanese zijde, Arsenal-aankoop Granit aan Zwitserse zijde. Beide middenvelders staan model voor de migratiestromen en de almaar vervagende landsgrenzen en een oorlog die miljoenen Albanezen hun huis en vrijheid ontnam. De bal werd een nieuwe thuisbasis voor veel spelers.

Dat was het verhaal vooraf.

Albanië - Zwitserland mondde uit in de wedstrijd van de backs en de kansen missende spitsen. Het is bij de Zwitsers al jaren een beproefd recept: de linksback als spelmaker aan de flank. Ricardo Rodríguez viel bij het grote publiek voor het eerst op tijdens het voorbije WK in Brazilië en stoomde ook in Lens vaak mee op. In de eerste vier minuten was de verdediger gelijk twee keer aanwezig in en rond het zestienmetergebied. Nota bene uit een actie van Rodríguez kwam de hoekschop voort die uiteindelijk het enige doelpunt van de wedstrijd opleverde. Vlak na rust had de ploeg van trainer Vladimir Petkovic het duel definitief kunnen beslissen. Opnieuw was het Rodríguez die diep op de helft van de Albanezen het gevaar stichtte.

Ricardo Rodríguez in actie.
Ricardo Rodríguez in actie.

Aan de andere kant was Stephan Lichtsteiner minder dominant, maar ook hij probeerde in samenspel met Xherdan Shaqiri de verdediging van Albanië kapot te spelen. Het voetbal van de Zwitsers is vrij doorzichtig,  voorspelbaar en traag, maar had zeker vandaag tot een grotere score kunnen leiden als Haris Seferovic een koelere afmaker was geweest. Interessant is de vraag welke rol de nog jonge Breel Embolo (19) dit toernooi kan gaan vertolken. Tijdens zijn invalbeurt kreeg het spel van Zwitserland een iets onvoorspelbaarder en opwindender karakter.

Albanië deed wat het kon, maar kwam in alle linies kwaliteit tekort en had de pech dat juist de meest ervaren speler van de ploeg in de fout ging. Positieve uitzondering was rechtsback Elseid Hysaj die twee keer liet zien waarom hij tot de betere vleugelverdedigers wordt gerekend in de Serie A.  De 22-jarige back van Napoli gaf in de eerste helft de pass van de wedstrijd en bracht kort na rust opnieuw spits Armando Sadiku in stelling. Hysaj nam na 36 minuten bovendien de aanvoerdersband over van de weggestuurde Lorik Cana en toonde op jonge leeftijd zijn leiderschapskwaliteiten.

Zwitserland heeft de eerste punten binnen, maar zal in de aanval meer variatie moeten tonen om het Frankrijk en Roemenië lastig te maken. Tegen Albanië waren de patronen te voorspelbaar.

Rodríguez is overigens voor 25 miljoen euro op te halen bij VfL Wolfsburg. Dat is de vastgestelde afkoopsom in zijn contract. Zakgeld voor veel Premier League-clubs.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.