Alarmfase één bij Sparta na nederlaag tegen dodelijk PEC

Voor Sparta Rotterdam is het zo langzamerhand alarmfase één. De promovendus, die nog zo sterk was begonnen aan het seizoen, ging zondag met 2-3 onderuit tegen het efficiënte PEC Zwolle en zette daarmee een inktzwarte reeks voort.

Zowel Sparta Rotterdam als PEC Zwolle houdt al weken met angst en beven de resultaten van Excelsior, ADO Den Haag, Roda JC en Go Ahead Eagles in de gaten. Door een matige reeks zijn beide clubs immers verwikkeld in een degradatiestrijd. PEC Zwolle vond zich bij aanvang van de wedstrijd op Het Kasteel terug op de vijftiende plaats, met slechts één punt meer dan rodelantaarndrager Go Ahead Eagles. Sparta's marge op de laatste plaats was met twee punten niet veel groter.

Met die precaire situatie in het achterhoofd was het niet heel vreemd dat beide ploegen voorzichtig begonnen aan de eerste 'Eredivisie-editie' van Sparta - PEC Zwolle sinds het seizoen 1988/89. Sparta - waar Denzel Dumfries, Michel Breuer, Ryan Sanusi, Paco van Moorsel en Iván Calero ten opzichte van de met 3-2 verloren wedstrijd tegen Willem II terugkeerden in de basis - probeerde wel het initiatief te nemen, maar tot mogelijkheden leidde dat nauwelijks. Het enige kansje in de openingsfase was voor de bezoekers. Op aangeven van Kingsley Ehizibue schoot Danny Holla net naast.

Naarmate de eerste helft vorderde, lieten beide teams de voorzichtigheid varen. Mede daardoor kreeg Calero namens de thuisploeg en Mustafa Saymak namens PEC Zwolle een aardige schietkans. Winteraanwinst Ouasim Bouy, die zijn rentree vierde bij de ploeg van coach Ron Jans, was vlak voor de onderbreking dicht bij de 0-1 na een corner, maar zag zijn inzet worden gekeerd door Roy Kortsmit.

Nicolai Brock-Madsen (links) nam drie van de laatste zes Eredivisie-goals van PEC Zwolle voor zijn rekening.

Zes minuten na de hervatting moest Kortsmit de bal wél uit het net halen. De doelman werd omspeeld door Queensy Menig, die bijna vanaf de achterlijn afrondde. Vanzelfsprekend ging Sparta op jacht naar de gelijkmaker, maar overtuigend waren de pogingen van de formatie van trainer Alex Pastoor niet. PEC Zwolle leunde achterover en bezorgde de thuisploeg in de 62ste minuut een nieuwe domper: Nicolai Brock-Madsen bleef oog in oog met Kortsmit koel en vierde alweer zijn derde Eredivisie-treffer in 2017.

Meteen na de 0-2 besloot Pastoor om zijn aanwinsten Jerson Cabral en Martin Pusic voor de leeuwen te gooien, terwijl bij de bezoekers Hervin Ongenda debuteerde. Al dat verse bloed leidde niet tot andere veldverhoudingen. PEC Zwolle maakte er via debutant Erik Israelsson, die vlak daarvoor was ingevallen, zelfs 0-3 van. De Zweed kopte raak. Op dat moment stonden de bezoekers nota bene met tien man door de tweede gele kaart van Bart Schenkeveld.

Pas in de blessuretijd wierpen Sparta's aanvalspogingen vrucht af. Tot twee keer toe kopte Mathias Pogba raak. De opleving van de thuisploeg kwam echter te laat. De tijd was te kort om er een sensationele 3-3 van te maken.

PEC klom naar de dertiende positie en heeft weer even lucht. Sparta staat veertiende, met een allerminst geruststellende voorsprong op de achtervolgers. De ploeg van Pastoor veroverde in de laatste negen wedstrijden slechts twee punten. Vrijdag alweer fungeert PEC Zwolle als gastheer van NEC. Twee dagen later gaat Sparta op bezoek bij Ajax.