Aké bekroont bizarre comeback Bournemouth tegen Liverpool

Nathan Aké heeft AFC Bournemouth zondag aan een historische 4-3 overwinning geholpen op Liverpool. De verdediger benutte diep in de blessuretijd een rebound na een blunder van keeper Loris Karius. Een kwartier voor tijd leidde Liverpool nog met 1-3.

AFC Bournemouth en Liverpool stonden voor de tiende keer tegenover elkaar in een officieel duel. Van de vorige negen wedstrijden zetten The Cherries er geen enkele in winst om. De tiende poging leek ook geen succes op te leveren. Nadat Liverpool al verschillende kansen om zeep had geholpen, opende Sadio Mané in de twintigste minuut de score. De aanvaller schudde Aké van zich af na te zijn gelanceerd door Emre Can. Vlak daarna omspeelde Divock Origi keeper Artur Boruc om de 0-2 binnen te schuiven.

Het leek wel alsof er een onzichtbare muur was gemetseld op de middenlijn waar Bournemouth voortdurend op stuitte; de thuisploeg slaagde er nauwelijks in om Liverpool terug te dringen. Wel claimde de formatie van manager Eddie Howe een penalty na een botsing tussen Aké en Roberto Firmino. Waar scheidsrechter Bobby Madley de protesten theatraal wegwuifde, legde de arbiter de bal in de 55ste minuut wél op de stip na een overtreding van James Milner op de vlak daarvoor ingevallen Ryan Fraser. Callum Wilson maakte geen fout en vergrootte daarmee de spanning.

Nathan Aké (rechts) voorkomt dat Roberto Firmino gevaarlijk wordt.

De aansluitingstreffer kwam niet eens uit de lucht vallen. Bournemouth speelde als herboren in de tweede helft en maakte Liverpool het leven zuur. The Reds demarreerden evenwel snel weer naar een marge van twee. Can rondde koel af op aangeven van Mané en leek daarmee het vonnis te vellen over de thuisploeg. Onder Jürgen Klopp heeft Liverpool echter wel vaker moeite gehad om een wedstrijd te 'doden' en dat euvel manifesteerde zich ook in het Vitality Stadium.

De defensie van The Reds werd keer op keer verrast door het snelle combinatiespel van de thuisploeg. Eerst zorgde Fraser met een droog schot voor de 2-3, waarna de mee opgekomen verdediger Steve Cook de gelijkmaker liet aantekenen in de 78ste minuut. De Engelsman nam eerst de bal knap aan om vervolgens hard uit te halen. Liverpool kreeg in de blessuretijd via Origi nog een gouden kans op de 4-3, maar het was Aké die de heldenrol opeiste. Twee weken geleden maakte de Nederlander ook al de winnende treffer op bezoek bij Stoke City (0-1)

Door het verlies verzuimde Liverpool de tweede plaats te heroveren op Arsenal. De achterstand op lijstaanvoerder Chelsea, dat zijn laatste acht wedstrijden heeft gewonnen en zaterdag Manchester City aan het spit reeg, bedraagt nu vier punten. AFC Bournemouth staat tiende.