Ajax-opponent Steaua ploeg met echt Roemeense snit

Ajax krijgt in de Europa League met Steaua Boekarest een ploeg tegenover zich met een controversiële eigenaar die weinig op heeft met buitenlandse spelers en goalgetter Raul Rusescu koestert.

Ajax-opponent Steaua ploeg met echt Roemeense snit

De 23-voudig Roemeens kampioen vierde dit seizoen de nodige successen. In de groepsfase van de Europa League werden VfB Stuttgart, FC Kopenhagen en Molde FK achter zich gelaten. In eigen land heeft Steaua de koppositie stevig in handen met een comfortabele voorsprong van tien punten op nummer twee Astra Ploiesti.

Een van de pijlers van het succes luistert naar de naam Raul Rusescu. De 24-jarige spits heeft zich in zijn tweede seizoen voor Steaua gemanifesteerd als goalgetter. Naast zijn drie treffers in de Europa League heeft hij met zeventien doelpunten in de eerste negentien competitiewedstrijden zijn persoonlijke seizoenrecord al ruim verbeterd.

Rusescu toont zich ondanks zijn productie bescheiden. 'Ik doe alleen maar mijn werk; doelpunten maken', zegt de spits, die jaren acteerde bij minder aansprekende clubs als Unirea Urziceni en Dunarea Giurgiu.

Een uitnodiging voor de nationale ploeg lijkt de volgende stap voor Rusescu. 'Ik heb altijd de beslissingen van de trainer gerespecteerd en wacht op mijn beurt. Ondertussen probeer ik zoveel mogelijk doelpunten te maken voor mijn club.' R<i></i>usescu benut een strafschop tegen VfB Stuttgart. Ondanks alle loftuitingen en doelpunten hoeft Rusescu niet te rekenen op een invitatie van bondscoach Victor Piturca. 'Hoe kan iemand zeggen dat ik iets tegen hem heb? In mijn idee is hij een goede speler, maar hij is niet zo snel en past niet in de speelwijze die ik voor ogen heb.'

Rusescu past wel in de plannen van de 37-jarige trainer Laurentiu Reghecampf, die in zijn eerste jaar op de bank van Steaua met een overheersend Roemeense selectie successen boekt. De dertigkoppige selectie telt slechts zes buitenlanders.

Dat lage aantal past in de visie van de controversiële eigenaar Gigi Becali, die in maart verkondigde dat er bij zijn club enkel plaats is voor Roemenen. Volgens Becali is er in het verleden voldoende geld uitgegeven voor buitenlandse versterkingen, zonder dat dat leidde tot successen.

Becali koestert daarom des te meer Rusescu, die met zijn treffer tegen FC Kopenhagen een loonsverhoging verdiende. 'Ik weet eerlijk gezegd niet wat hij verdient. Hij heeft er nooit iets over gezegd. Dat bewijst zijn geweldige karakter. '

Nederlandse tegenstandersSteaua Boekarest is voor Ajax een onbeschreven blad, maar in Europees verband hebben de Roemenen ruime ervaring met Nederlandse opponenten.

In 1970 had PSV de primeur. De Eindhovense formatie kende, net als in 1989 in de Champions League, weinig problemen in de tweede ronde van de Europa Cup voor bekerwinnaars. Op de 4-0 thuiszege volgde een 3-0 overwinning in Boekarest.

FC Twente maakte in februari 2012 als laatste Eredivisionist kennis met Steaua. In de tweede ronde van de Europa League werd het twee keer een 1-0 zege voor de Enschedese formatie.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's