Ajax-opponent Olympique Lyon: ploeg met twee gezichten

Reacties

Ajax treft in de halve finale van de Europa League een ploeg met een missie. Olympique Lyon is erop gebrand geschiedenis te schrijven met de eerste Europese prijs in de clubhistorie. Een portret.

Ajax-opponent Olympique Lyon: ploeg met twee gezichten

Lyon draait in eigen land moeizaam, maar maakte dit jaar indruk in de Europa League door in de vorige rondes AS Roma (4-2, 1-2) en Besiktas (2-1, 1-2, zege na penalty's, foto) uit te schakelen. In februari ondervond AZ de kracht van Les Gones al. De Alkmaarders waren zowel thuis (1-4) als uit (7-1) volledig kansloos tegen de ploeg van trainer Bruno Genesio, die in Europa niet kan beschikken over de afgelopen winter van Manchester United overgenomen Memphis Depay.

Omday Lyon in de Ligue 1 vierde staat op een straatlengte van AS Monaco, Paris Saint-Germain en Olympique Nice, heeft voorzitter Jean-Michel Aulas al meerdere malen verkondigd dat Lyon vol voor de Europa League gaat. Het zou het eerste Europese succes in de clubhistorie betekenen voor de club die tijdens de hoogtijdagen van het vorige decennium één keer de halve finale van de Champions League bereikte (2009/10).

Zo goed als destijds is het huidige Lyon waarschijnlijk niet, maar met clubtopscorer Alexandre Lacazette, de technisch begaafde schaduwspits Nabil Fekir en de door Juventus begeerde middenvelder Corentin Tolisso is er genoeg individuele klasse voor handen. Tel daar de internationale ervaring van aanvoerder Maxime Gonalons (28) en middenvelder Mathieu Valbuena (32) bij op, en het is duidelijk dat Ajax een pittige tegenstander wacht.

Met name de kwaliteiten van Lacazette zullen de komende weken veelvuldig de revue passeren. De 25-jarige spits is Lyons hoop in bange dagen sinds Aulas zich een jaar of vijf geleden genoodzaakt zag een koerswijziging door te voeren. De club die van 2002 tot en met 2008 zeven keer op rij kampioen van Frankrijk was, kon niet mee in de miljoenenwedloop met Paris Saint-Germain en probeerde met behulp van eigen kweek het hoofd boven water te houden.

Olympique Lyon gaf eerder dit seizoen een galavoorstelling weg tegen AS Roma. Hier is de 4-2 van Alexandre Lacazette in de maak.
Olympique Lyon gaf eerder dit seizoen een galavoorstelling weg tegen AS Roma. Hier is de 4-2 van Alexandre Lacazette in de maak.

In het Centre Tola Vologe hebben tal van topspelers hun opleiding genoten. Mannen als Karim Benzema, Sidney Govou en Ludovic Giuly braken allemaal door bij Lyon. Ook de as van het huidige elftal bestaat voor een groot deel uit zelfopgeleide spelers; doelman Anthony Lopes, verdediger Mouctar Diakhaby en de al genoemde sterkhouders Gonalons, Tolisso, Fekir en Lacazette. En ook buitenspeler Rachid Ghezzal, concurrent van Memphis, en middenvelder Jordan Ferri.

De kans is groot dat Lyon na dit seizoen moet bouwen aan een nieuw elftal. Met name aan Lacazette en Tolisso wordt nadrukkelijk getrokken door de Europese top. En dus moet dit hun laatste kunstje worden. Met de doelpunten van Lacazette (31), Tolisso (14) en Fekir (11) is scoren het probleem niet van Lyon, de achilleshiel ligt achterin. AZ was door het klasseverschil nauwelijks in staat die bloot te leggen. Wellicht dat Ajax daartoe wel in staat is.

Lyon mag dit Europa League-seizoen dan al negentien keer hebben gescoord (waarvan elf keer tegen AZ), het kreeg in de eerste zes duels ook acht doelpunten tegen. In de eigen competitie heeft Lyon in 32 duels 39 goals geïncasseerd, veel meer dan Monaco (27), PSG (23) en Nice (27). Anderhalve week geleden kwam de defensieve kwetsbaarheid nog pijnlijk aan het licht toen Lorient in Lyon met 1-4 won, alweer de zesde competitienederlaag van 2017.

Het seizoen van Lyon heeft wat dat betreft echt twee gezichten. Waar het in eigen land regelmatig niet thuis gaf, rekende het in de Europa League af met de nummer twee van Italië (AS Roma) en de koploper van Turkije (Besiktas). In de Champions League waren twee zeges op Dinamo Zagreb niet genoeg om Sevilla en Juventus uit de achtste finale te houden. Lyon pakte tegen die twee topploegen maar twee punten en stroomde als nummer drie door naar de EL.

Tumult
De laatste weken kwam Lyon in het nieuws door andere zaken dan voetbal. In een tijdbestek van drie dagen raakte de club ongewild twee keer betrokken bij supportersrellen. In de thuiswedstrijd tegen Besiktas vluchtten fans het veld van het Stade des Lumières op doordat een deel van de Turkse aanhang er op de tribune op los sloeg en met vuurwerk gooide. Zondag ging het opnieuw mis in Bastia, toen fans van de Corsicaanse club de spelers van Lyon belaagden.

De UEFA bestrafte Lyon voor de incidenten rondom het heenduel met Besiktas met een fikse boete en een voorwaardelijke uitsluiting van deelname aan Europese competities. Voor de thuiswedstrijd tegen Ajax had dat geen consequenties. De Amsterdammers zullen in de uitwedstrijd, net als tegen Schalke 04, daardoor in een prachtige ambiance spelen. Het Parc OL, speciaal gebouwd voor het EK 2016 in Frankrijk, kan 59 duizend toeschouwers herbergen.

Aanvoerder Maxime Gonalons tijdens het Champions League-duel in 2011 tussen Ajax en Olympique Lyon met Kolbeinn Sigthórsson.
Aanvoerder Maxime Gonalons tijdens het Champions League-duel in 2011 tussen Ajax en Olympique Lyon met Kolbeinn Sigthórsson.

In het Stade de Gerland, het oude onderkomen van Lyon, troffen beide clubs elkaar al twee keer. In het Champions League-seizoen 2001/02 won Ajax ondanks een rode kaart voor Cristian Chivu met 0-2 door doelpunten van Steven Pienaar en Rafael van der Vaart. De Amsterdammers hadden de thuiswedstrijd ook gewonnen (2-1). Zlatan Ibrahimovic scoorde twee keer. Een late goal van Sonny Anderson en het wegsturen van Abubakari Yakubu veranderde daar niets aan.

Tijdens de twee meest recente ontmoetingen tussen Ajax en Lyon werd niet gescoord. Zowel het thuis- als het uitduel in de CL-groepfase van het seizoen 2011/12 eindigde in 0-0. Ajax-aanvoerder Davy Klaassen maakte in Frankrijk op achttienjarige leeftijd zijn Champions League-debuut. Bij Lyon waren Gonalons en Lacazette al van de partij. Door de beruchte 7-1 zege op bezoek bij Dinamo Zagreb ging Lyon uiteindelijk op doelsaldo door naar de achtste finale.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.