Ajax zonder problemen langs ADO in jubileumduel De Boer

Frank de Boer heeft Ajax zien winnen in zijn honderdste duel als trainer in de Eredivisie. Bij ADO Den Haag kwam Ajax nauwelijks in de problemen: 0-4.

Ten opzichte van het midweekse duel tegen Barcelona (2-1 winst) deed De Boer twee aanpassingen in zijn basisopstelling. Nicolai Boilesen, die niet inzetbaar was wegens hamstringklachten, werd als linksback vervangen door middenvelder Lerin Duarte. In het centrum van de defensie kreeg Stefano Denswil de voorkeur boven Niklas Moisander, waardoor Daley Blind aanvoerder was.

Ajax benaderde geen moment het niveau dat het tegen Barcelona haalde, maar dat was ook niet nodig om te winnen bij ADO. Al na tien minuten kwamen de Amsterdammers op voorsprong. Een hoge bal van Viktor Fischer werd met het hoofd teruggelegd door Thulani Serero, waarna Davy Klaassen (foto boven) de bal over ADO-doelman Gino Coutinho in het doel kopte.

Frank de Boer coachte zondag zijn honderdste duel van Ajax in de Eredivisie. Hij zag zijn elftal voor de 66ste keer winnen.

Na de openingstreffer bleef het veldspel van Ajax bij vlagen slordig, maar ADO was niet in staat daarvan te profiteren. In de 34ste minuut verdubbelde Ajax zelfs zijn marge. Duarte brak door op de linkerflank en leverde een voorzet af, die via Lasse Schöne voor de voeten van Fischer belandde. De Deense linksbuiten twijfelde niet en schoot de bal hard in het dak van het doel.

Na rust bleef het spelbeeld ongewijzigd. Ajax had het meeste balbezit, maar kon de verdediging van ADO niet aan flarden spelen. De thuisploeg werd op zijn beurt vooral gevaarlijk via standaardsituaties, waarbij Ajax-doelman Jasper Cillessen een aantal maal moest ingrijpen.

Een fout van ADO-keeper Coutinho gooide het duel in de 67ste minuut - vlak nadat Bojan Krkic zijn rentree had gemaakt als vervanger van Schöne - in het slot. Rechtsback Ricardo van Rhijn haalde na een individuele actie uit van afstand, waarna Coutinho mistastte en daarmee de inzet tot doelpunt promoveerde. In de slotminuut luisterde Bojan Krkic zijn rentree nog met een treffer op.

Dankzij de zege blijft Ajax ongeslagen op kunstgras. De Amsterdammers speelden dertien duels op de synthetische ondergrond, waarvan het er elf won. De overige twee wedstrijden eindigden in een gelijkspel. Ajax is door de overwinning even koploper, maar als Vitesse zondagmiddag thuis wint van SC Cambuur, dan staan de Arnhemmers weer bovenaan.

ADO verloor juist voor het eerst op het eigen kunstgras. In de eerste twee duels op de nieuwe ondergrond werden Twente (3-2) en Cambuur (3-0) verslagen. Door de nederlaag is ADO nu voorlaatste. RKC Waalwijk passeerde de ploeg van trainer Maurice Steijn (na het 1-1 gelijkspel bij PEC Zwolle) op de ranglijst op basis van het doelsaldo.