Ajax zakt door het ijs bij zeer strijdvaardig Utrecht

Ajax heeft de ongeslagen status onder trainer Frank de Boer in het uitduel met FC Utrecht niet weten te behouden: 3-0. De thuisploeg denderde in de eerste helft over de Amsterdammers heen en verzuimde zelfs nog de Ajacieden op een grotere nederlaag te trakteren.

De Domstedelingen kwamen vol passie en strijdlust uit de startblokken. Door die strijdvaardige instelling kreeg Ajax niet de kans het geliefde combinatiespel op de mat te leggen en werden de Amsterdammers, die niet meekonden in het fysieke spel van de gastheren, teruggedrongen op eigen helft.

In de 21ste minuut loste Frank Demouge al een waarschuwingsschot. Michael Silberbauer liet liefst vier Ajax-spelers zijn hielen zien en bediende de kopsterke spits op maat. Zijn kopbal belandde op de paal.
<br /> De waarschuwing was aan dovemansoren gericht. Een minuut later was het namelijk wél raak voor de thuisploeg. Kevin Strootman gaf de bal mee aan Edouard Duplan. De Fransman trof op fraaie wijze doel. Al glijdend zeilde zijn inzet steeds verder richting kruising. Ajax-goalie Maarten Stekelenburg was kansloos en kon zijn elftal niet behoeden voor een achterstand: 1-0.

Met de voorsprong op zak ging Utrecht vol overgave op zoek naar een tweede treffer. Lang hoefde het thuispubliek niet te wachten op het vergroten van de marge. Opnieuw vertolkten Strootman en Duplan de hoofdrol. Eerstgenoemde leverde opnieuw een haarfijne assist af, Duplan klopte Daley Blind in de lucht en kopte de 2-0 binnen. Blind stond in de basis omdat Urby Emanuelson al richting Milaan vertrok, waar hij zondag een medische keuring bij zijn nieuwe werkgever AC Milan zal ondergaan.

In de slotfase van het eerste bedrijf was Demouge nog verscheidene keren dicht bij een vroegtijdige nekslag, maar mede dankzij Stekelenburg bleven de bezoekers nog enigszins in de wedstrijd. De Amsterdamse wapenfeiten bestonden in de eerste helft uit slechts een schotje van Siem de Jong en een vrije trap van Christian Eriksen.

Direct na rust liet Miralem Sulejmani de mogelijkheid liggen om Ajax terug in het duel te brengen. Oog in oog met Utrecht-doelman Michel Vorm schoof hij de bal net naast. Naarmate het tweede bedrijf vorderde, verdween de hoop bij Ajax door het uitblijven van de aansluitingstreffer.

Utrecht bleef zonder écht in de problemen te komen op de been. Ismo Vorstermans leverde Ajax in de slotfase de definitieve nekslag. Hij schoof de bal binnen op aangeven van Silberbauer en bepaalde de eindstand zodoende op 3-0.

Door de nederlaag van Ajax kunnen Twente en PSV verder weglopen bij de Amsterdammers. De huidige nummers twee en één kunnen hun voorsprong zondagmiddag uitbouwen naar respectievelijk vijf en zes punten. Foto: VI Images