Ajax wint simpel en profiteert van falende concurrentie

Ajax heeft uitstekende zaken gedaan in de titelstrijd. De Amsterdammers zagen de voltallige concurrentie punten verspelen en wonnen zelf met speels gemak op bezoek bij SC Heerenveen: 0-5.

De ploeg van trainer Frank de Boer zat al na amper drie minuten spelen in een zetel. Met dank aan de Friezen overigens. In een uiterste poging om slecht uitverdedigen van Jeffrey Gouweleeuw te herstellen vloerde doelman Brian Vandenbussche de doorgebroken Siem de Jong. Arbiter Kevin Blom aarzelde niet, wees naar de stip en stuurde de sluitpost van het veld.

Heerenveen-trainer Ron Jans slachtofferde Luciano Narsingh om met Kristoffer Nordfeldt een nieuwe goalie in te kunnen brengen. De debuterende Noor kon Theo Janssen niet van de openingstreffer afhouden: 0-1.

Toen Ismail Aissati even later voor het tweede Amsterdamse doelpunt zorgde door Doke Schmidt uit te kappen en hoog raak te schieten, was het Friese verzet definitief gebroken. Nog in de eerste helft liep Ajax via twee doelpunten van Siem de Jong uit naar 0-4 en leek een monsterscore in de maak.

Na rust kwam namens de bezoekers enkel nog Siem de Jong (van dichtbij tikte de spits zijn elfde van het seizoen binnen) tot scoren. Ajax leek het allemaal wel te geloven, schakelde een tandje terug en sprong slordig om met de kansen. Noemenswaardig was nog wel dat Gregory van der Wiel en Derk Boerrigter hun rentree in de hoofdmacht maakten na langdurig blessureleed.

Ajax gaat met 61 punten uit 29 duels aan kop in de Eredivisie. De voorsprong op achtervolgers AZ, FC Twente en Feyenoord bedraagt inmiddels respectievelijk drie, vijf en zes punten. Foto: VI Images