Ajax - Willem II boeken in door test met video-arbiter

Reacties

Tijdens de KNVB-bekerwedstrijd tussen Ajax en Willem II van woensdag zal live worden getest met een zogeheten Video Assistent Referee. Dit betreft een wereldwijde primeur, zo meldt de KNVB.

Ajax - Willem II boeken in door test met video-arbiter

Scheidsrechter Pol van Boekel zal in de Amsterdam Arena live worden geassisteerd door video-arbiter Danny Makkelie. Een dag later wordt er bij de bekerwedstrijd Feyenoord  - FC Oss opnieuw getest, maar dan zijn de rollen omgedraaid. Dergelijke testen werden nooit eerder uitgevoerd bij een officiële wedstrijd op het professionele niveau.

'Dit is fantastisch nieuws', aldus Gijs de Jong, de operationeel directeur van de KNVB en de initiatiefnemer van de videoscheidsrechter. 'Wij hebben ons vanaf 2011 ingezet om de videoscheidsrechter in het voetbal te introduceren. Enerzijds door de technologie te ontwikkelen en anderzijds door een intensieve, internationale lobby. We doen dit omdat we het spel eerlijker willen maken en omdat we de scheidsrechter willen helpen bij zijn moeilijke taak. Dat wij dit nu als eerste land ter wereld mogen testen, daar zijn we erg trots op en is een groot compliment aan de betrokken medewerkers van de KNVB.'

Headset
Tijdens de duels in De Arena en De Kuip staan Van Boekel en Makkelie met elkaar in contrat door middel van een headset. Het is de bedoeling dat de videoscheidsrechter de arbiter op het veld ondersteunt bij situaties als strafschoppen, mogelijke rode kaarten en doelpunten waar mogelijk een overtreding of buitenspel aan vooraf is gegaan.

De FIFA gaf in maart, vlak na de verkiezing van Gianni Infantino tot president, groen licht voor tests met de videoscheidsrechter. 'Het is cruciaal om te zien welke impact de technologie zal hebben op het spelverloop', aldus Infantino destijds. 'Als de soepele voortgang is gegarandeerd, dan denk ik dat we zo snel mogelijk moeten uitvinden hoe technologie, zoals de videoscheidsrechter, de sport het beste kan helpen. We moeten eerder vandaag dan morgen beginnen met testen.'

De eerste test vond begin deze maand plaats tijdens de oefeninterland tussen Italië en Frankrijk. Björn Kuipers fungeerde destijds als 'normale' arbiter en Makkelie was videoscheidsrechter.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.