Ajax wil unieke Europese uitschakeling De Boer voorkomen

Reacties

Voetbal International volgt de Nederlandse clubs in Europees verband op de voet. Woensdagavond krijgt Ajax in de laatste speelronde in Groep F van de Champions League bezoek van APOEL Nicosia (aftrap 20.45 uur). De Amsterdammers hebben aan een gelijkspel voldoende voor een vervolg in de Europa League.

Ajax wil unieke Europese uitschakeling De Boer voorkomen

Ajax

Laatste vijf duels in CL: G-G-V-V-V
Voor Ajax is de opdracht simpel: een gelijkspel thuis tegen hekkensluiter APOEL Nicosia volstaat om voor het vijfde seizoen op rij te overwinteren in de Europa League. Maar in aaloop naar het afsluitende groepsduel met de Cyprioten gaf trainer Frank de Boer aan te balen van de gemiste kansen. 'Dit seizoen hadden we kúnnen, en misschien wel móéten overwinteren.'

Vier jaar en vier dagen geleden werd De Boer aangesteld als opvolger van Martin Jol en op 8 december 2010 debuteerde hij tijdens het bezoek aan AC Milan in de Champions League. De Amsterdammers wonnen met 2-0 in San Siro, maar waren al uitgeschakeld voor een plek in de achtste finale van de Champions League. De seizoenen daarna hoopte De Boer stappen te maken met Ajax, maar ook deze jaargang lukte dat niet.

'Thuis tegen Paris Saint-Germain en uit bij APOEL Nicosia speelden we goede wedstrijden. We kunnen onszelf verwijten dat we die niet gewonnen hebben', liet De Boer dinsdag weten tijdens de persconferentie. 'Barcelona-uit was vervolgens niet goed genoeg, thuis was het de eerste helft wél heel goed. Toen hadden we het verschil moeten maken. En bij PSG hadden we móéten winnen. Misschien was dat het jeugdige, naïeve aan onze kant: het niet beseffen dat er wat te halen valt. We voetbalden vrij goed, maar moeten de trekker overhalen.'

'Ik had in deze wedstrijd tegen APOEL liever nog met PSG gestreden om de tweede plek. Dan hadden we misschien moeten afwachten of Barcelona zijn sportieve plicht had gedaan. Dat hoeft nu niet meer, doodzonde', vervolgde De Boer, die baalt als hij terugblikt. 'Met heel veel gemengde gevoelens. Maar ik zie de Europa League zeker niet als een troostprijs', besloot hij.

Slechts zes CL-zeges onder De Boer
Thuis tegen APOEL Nicosia zit De Boer voor de 35ste keer op de bank van Ajax tijdens een Europese wedstrijd. Alleen Louis van Gaal (57 duels) en Rinus Michels (43) leidden de Amsterdammers tijdens meer continentale wedstrijden. Maar de cijfers die zijn illustere voorgangers kunnen overleggen zijn aanmerkelijk beter dan die van De Boer.

In totaal won Ajax onder zijn leiding slechts tien keer, waarvan zes van de 24 wedstrijden in de Champions League. Na het glansrijke debuut in San Siro leidde De Boer de Amsterdammers de jaargang daarop twee keer naar een overwinning op Dinamo Zagreb (0-2 en 4-0), het seizoen daarna werd Manchester City verslagen (3-1) en vorig jaar dolven Celtic en Barcelona in De Arena het onderspit (1-0 en 2-1).

De zege op de Catalanen is de laatste Europese overwinning van Ajax onder de Boer, want de acht wedstrijden die daarop volgden leverden drie gelijke spelen en vijf nederlagen op. Ook al is een gelijkspel voldoende, tegen APOEL zal Ajax graag willen voorkomen dat het dit seizoen zonder zege in het kampioenenbal bleef. Een nederlaag zou desastreus zijn, aangezien de Amsterdammers dan voor het eerst onder De Boer na de jaarwisseling niet meer actief zijn buiten de landsgrenzen.

APOEL Nicosia

Laatste vijf duels in CL: V-G-V-V-V

Voor aanvang van de groepsfase droomde de Cypriotische grootmacht nog stiekem van een herhaling van het sensationele seizoen 2011/12, toen het in de Champions League doordrong tot de kwartfinale. Drie maanden later heerst - met slechts één punt na vijf duels, één punt achter Ajax - realisme en berusting.

Op een makkelijke doorgang naar de Europa League hoeft Ajax echter niet te rekenen. Trainer Giorgos Donis van APOEL heeft aangekondigd in Amsterdam zeer aanvallend voor de dag te willen komen. Dat wordt echter een loodzware klus, aangezien de 23-voudige landskampioen tot nu toe in Europees verband behoudend voetbalde en bovendien grote moeite heeft met scoren.

Defensief staat het bij APOEL behoorlijk. Afgezien van de 4-0 thuisnederlaag tegen Barcelona in de vorige speelronde incasseerde het de eerste vier groepsduels maar vier goals. Thuis tegen Paris Saint-Germain (0-1 verlies) capituleerde APOEL pas in de 87ste minuut. Daarentegen zijn de aanvallende cijfers dramatisch: de benutte strafschop van routinier Gustavo Manduca voor eigen publiek tegen Ajax (1-1) is de enige treffer in vijf Champions League-optredens.

APOEL eigenlijk alleen verdedigend sterk
De voorbije twee competitieduels, met Omonia Nicosia en Anorthosis Famagusta, werden met 1-0 gewonnen. Daarvóór kende APOEL een serie van vier officiële wedstrijden op rij zonder goal. Daarom is de stemming bij de media en het publiek niet al te best. Met de koppositie en slechts twee goals tegen, is er weinig om ontevreden over te zijn.

Toch, bij de buitenwacht heerst het gevoel dat te veel spelers - veelal buitenlanders met status - niet het maximale voor de club geven, zeker niet in de Cypriotische competitie waar het lastig is week in week uit geconcentreerd te blijven. De meeste kritiek is gericht op de Argentijn Tomás De Vincenti en met name op de Algerijn Rafik Djebbour.

Voorin zal APOEL tegen Ajax naar verwachting aantreden met Gustavo Manduca; de 34-jarige publiekslieveling speelt kort achter Djebbour of Cillian Sheridan. Verder is Donis' hoop gevestigd op ervaren krachten zoals het controlerende middenveld-duo Nuno Morais-Vinícius, verdediger Carlão en vleugelspeler Thiago Gomes.

Onderlinge historie

Tot dinsdag 30 september van dit jaar trof Ajax APOEL Nicosia nog nooit in Europees verband. Sterker nog, er was geen enkele Nederlandse club die het ooit tegen de Cyprioten opnam. In het verleden troffen de Amsterdammers wel twee clubs uit Cyprus: Omonia Nicosia en Apollon Limassol.

Die eerste werd in het seizoen 1979/80 thuis met liefst 10-0 verslagen in de strijd om de Europa Cup I, maar de return ging met 4-0 verloren. Apollon werd in jaargang 2001/02 twee keer verslagen in het UEFA Cup-toernooi (2-0 en 0-3).

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.