Ajax wacht hels karwei in Rusland na fout Cillessen

Ajax heeft in eigen huis nagelaten afstand te nemen van FK Rostov. De Amsterdammers kwamen niet verder dan 1-1 in het eerste duel in de laatste Champions League-voorronde.

Ajax begon sterk, kreeg via Davy Klaassen al een eerste aardige kans, maar kwam wel al vroeg op achterstand. Bij de eerste keer dat Rostov het Amsterdamse doel onder vuur nam, was het namelijk direct raak. De drie Rostov-spelers in de muur verhoogden de moeilijkheidsgraad voor Jasper Cillessen, maar de keeper mocht zich de openingstreffer uit een vrije trap wel degelijk aanrekenen. Cillessen gokte op de korte hoek en kreeg daarvoor de rekening gepresenteerd toen Christian Noboa vanaf ruim 25 meter voor een schot in de verre hoek koos: 0-1. Zo kreeg Ajax in zijn vierde achtereenvolgende wedstrijd een goal tegen uit een standaardsituatie.

Met basisdebutant Bertrand Traoré in de punt van de aanval ging Ajax na de domper verder waar het voor de goal al mee bezig was: aanvallen. Anwar El Ghazi stichtte het nodige gevaar vanaf de rechterflank en schonk onder anderen Amin Younes een enorme kans. De van een liesblessure herstelde linksbuiten verzuimde de bal bij de tweede paal binnen te lopen. Ook Traoré was onfortuinlijk in de afwerking. Met dank aan doelman Soslan Dzhanaev hield het uiterst defensief spelende Rostov stand in het eerste halfuur.

Ajax-coach Peter Bosz  had gekozen voor een 4-3-3-systeem, met Joël Veltman als rechtsback en Davinson Sánchez in het centrum van de defensie. De trainer kon tevreden zijn met het forse overwicht, al betaalde dat zich lange tijd niet uit. Tot de 38ste minuut. César Navas voorkwam met zijn arm dat een schot van Riechedly Bazoer tussen de palen eindigde en arbiter William Collum wees naar de stip. Klaassen benutte de strafschop feilloos en beloonde het sterk spelende Ajax zo met de gelijkmaker.

Davy Klaassen benutte de strafschop door de bal in de kruising te schieten.

Ook na rust liet Rostov de bal voornamelijk aan Ajax, dat in de eerste helft 78 procent balbezit had, maar het hoge tempo niet wist vast te houden. Wel kreeg de thuisploeg nog kansen. Zo gaf El Ghazi vroeg in de tweede helft goed voor op de vrijstaande Traoré, die de bal met zijn hoofd niet voldoende naar een hoek kon sturen. Gudelj probeerde het van afstand met een snoeihard schot, maar ook op die poging had Dzhanaev een antwoord. De Russische doelman groeide in de wedstrijd en Ajax zag de tijd langzaam maar zeker verstrijken.

Het spel van Ajax werd in de slotfase slordiger, de krachten vloeiden weg en Rostov koesterde de gelijke tussenstand. Bosz koos met Mateo Cassierra en Kasper Dolberg als invallers voor verse krachten in de aanval, maar ook de jongelingen konden het verschil niet maken. Met de return in het achterhoofd werd vlak voor het einde steeds minder risico genomen. De ploegen hielden elkaar in evenwicht.

Zo is een 1-1 gelijkspel voor Ajax de uitgangspositie voor de uitwedstrijd en weten de Amsterdammers dat ze op Russische bodem in ieder geval één keer moeten scoren om zich te kunnen plaatsen voor de prestigieuze en lucratieve Champions League.