Ajax verzuimt Molde FK te verslaan ondanks kansenregen

Twee weken na het 2-2 gelijkspel tegen Celtic heeft Ajax ook op bezoek bij Molde FK verzuimd de eerste overwinning in de Europa League te boeken: 1-1. Een groot aantal kansen was niet besteed aan de Amsterdammers.

Trainer Frank de Boer herstelde Viktor Fischer in Noorwegen weer in ere als basisspeler in de hoop de tweede zege in zestien Europese uitduels te boeken. De 21-jarige Deen scoorde vier keer in de vijf wedstrijden die Ajax in september afwerkte. Na achttien minuten, kort nadat Riechedly Bazoer al de paal had geraakt, betaalde die keuze zich al uit. Een van richting veranderd afstandsschot van de rechtsbenige linksbuiten betekende de gelijkmaker.

Ajax keek toen al tegen een achterstand aan, omdat het bij de eerste serieuze uitbraak van Molde collectief stond te slapen. Een niet bijster scherpe voorzet van Etzaz Hussain bereikte Eirik Hestad bij de tweede paal. De twintigjarige middenvelder, niet te verwarren met de twintig jaar oudere Daniel Berg Hestad (ex-SC Heerenveen), was volledig aan de aandacht ontsnapt van de opnieuw voor Oranje opgeroepen Kenny Tete en tikte van dichtbij binnen.

Ook in aanvallend opzicht ontbrak het Ajax aan scherpte. Fischer reeg vooral in samenwerking met Arek Milik de kansen weliswaar aaneen, maar keer op keer faalde de Deense jeugdinternational in de afronding. Zo kreeg hij de bal in de sterke fase van Ajax na de gelijkmaker tot twee keer toe op een presenteerblaadje aangeboden van Milik. In de 21ste minuut bracht doelman Ethan Horváth echter redding, terwijl de bal later naast het doel van de Amerikaan verdween.

Kenny Tete verloor in de openingsfase doelpuntenmaker Eirik Hestad uit het oog.

De in september slechts één keer trefzekere Milik miste ook toen de rollen omgedraaid waren. Na een prachtige voorzet met buitenkant rechts van Fischer volleerde de 21-jarige spits over. Na rust bleven beide aanvallers doorgaan met het niet op waarde schatten van de Amsterdamse kansenregen. Horváth redde uitstekend op een harde kopbal van Fischer, terwijl de Poolse international uit een voorzet van Mitchell Dijks over kopte.

Omdat clubtopscorer Anwar El Ghazi na een fraaie aanval naast schoot en in de tweede helft bij een poging van afstand eveneens Horváth op zijn weg vond, bleef het voetballend veel minder sterke Molde kans maken op een herhaling van de stunt tegen Fenerbahçe van twee weken terug (1-3). Vooral in de slotfase, toen Ajax steeds meer wegzakte, kwam de kampioen van Noorwegen - maar dit seizoen de nummer zeven - er een paar keer gevaarlijk uit.

Het was aan doelman Jasper Cillessen te danken dat de koploper van de Eredivisie nog een punt overhield aan de wedstrijd die het had moeten winnen. De Oranje-sluitpost viel op de bal nadat Joona Toivio (ex-Telstar- en AZ) uit een vrije trap de paal had geraakt, terwijl ook kansen voor Hussain en Harmeet Singh (ex-Feyenoord) niets opleverden. Ook Ajax scoorde in de slotminuten niet meer ondanks een enorme kans voor El Ghazi, die de bal niet in het doel kreeg terwijl hij bijna op de doellijn stond.