Ajax verstevigt tweede plaats met zege bij PSV

Reacties

Ajax heeft in de onderlinge confrontatie met koploper PSV het gat met de Eindhovenaren teruggebracht tot elf punten: 1-3. PSV poetste na rust een goal van Ricardo Kishna weg, maar Ajax ging door een van richting veranderde vrije trap van Lasse Schöne en een late treffer van Anwar El Ghazi alsnog met de zege aan de haal.

Ajax verstevigt tweede plaats met zege bij PSV

PSV kreeg dit seizoen geregeld het verwijt een counterploeg te zijn, maar in de topper van zondag was daar in het eerste half uur niets van te zien. De formatie van trainer Phillip Cocu drong Ajax ver terug op eigen helft, al zakten de Amsterdammers ook bewust verder in dan normaal. Al in de tweede minuut moest Jasper Cillessen redding brengen toen Luciano Narsingh voor hem opdook na een fraai hakje van Luuk de Jong.

Het eenrichtingsverkeer hield ook daarna aan, maar mogelijkheden waren niet besteed aan Memphis Depay (vooral afstandsschoten) en Georginio Wijnaldum (kopbal). Ajax kreeg het publiek in het Philips Stadion vervolgens na een half uur stil. El Ghazi liet Jetro Willems zijn hielen zien. De voorzet van de vleugelaanvaller kwam bij Ricardo Kishna terecht. De linksbuiten verraste Santiago Arias met zijn loopactie en prikte binnen. Doelman Jeroen Zoet zat nog wel aan de bal, maar kon het openingsdoelpunt niet voorkomen.

Memphis Depay kon zijn stempel niet drukken en zag PSV verliezen.
Memphis Depay kon zijn stempel niet drukken en zag PSV verliezen.

Na de onderbreking ging PSV op jacht naar de gelijkmaker, maar bleven grote kansen lang uit. Al in de beginfase van het tweede bedrijf werd het wel grimmiger. Zo had Davy Klaassen het aan de stok met Georginio Wijnaldum en kwam Maher goed weg toen hij een natrappende beweging richting Joël Veltman maakte. Ajax-trainer Frank de Boer moest bovendien na rust al binnen tien minuten wisselen. Spits Arek Milik leek te veel last te hebben van een in de eerste helft opgelopen blessure en werd vervangen door Schöne. De Pool ging toen een stevig duel aan met Jeffrey Bruma, die de spits hard op zijn scheenbeen raakte.

Hoewel PSV tot twee keer toe om een penalty vroeg, na een overtreding van Nick Viergever op Wijnaldum en een handsbal van Klaassen, moest tot de 77ste minuut worden gewacht op de gelijkmaker. Kort nadat Schöne de lat had geteisterd met een vrije trap, kopte Luuk de Jong raak na de elfde (!) assist van Jetro Willems dit seizoen. Waar PSV na de gelijkmaker op zoek ging naar de zege, kwam Ajax met het nodige fortuin op 1-2. Een vrije trap van Schöne werd van richting veranderd en deed Zoet als aan de grond genageld staan. Omdat voormalig PSV'er Riechedly Bazoer, hij was bij Ajax een van de uitblinkers, nog een bal van de lijn haalde nam Ajax revanche voor de 1-3 thuisnederlaag van eerder dit seizoen. El Ghazi strooide nog wat extra zout in de Eindhovense wonden door de 1-3 binnen te krullen.

Ondanks de zege van rivaal Ajax stevent PSV nog steeds af op de titel. In de komende negen duels moet de voorsprong van elf punten worden vastgehouden. Voor PSV was het wel het eerste puntenverlies in eigen huis – het duel met Ajax was de dertiende thuiswedstrijd – dit seizoen. Bovendien kwam er een einde aan een reeks van elf competitiezeges op rij.

Tweede plek
Ajax boekt zodoende na de 3-0 zege bij Legia Warschau van donderdag in de Europa League een nieuw succesje en heeft in ieder geval aan prestige teruggewonnen. Bovendien werd in de race om de tweede plaats uitstekende zaken gedaan. Doordat Ajax uit de laatste vier competitieduels tien punten pakte, is het verschil met nummer drie AZ zes punten. Feyenoord heeft al acht punten minder dan de Amsterdammers. Prolongatie van de titel lijkt er alleen bij een ineenstorting van PSV nog in te zitten.

Nick Viergever kreeg opnieuw de voorkeur boven Niklas Moisander bij Ajax. Hier is hij in duel met Georginio Wijnaldum.
Nick Viergever kreeg opnieuw de voorkeur boven Niklas Moisander bij Ajax. Hier is hij in duel met Georginio Wijnaldum.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.