Ajax verspeelt in titelrace twee dure punten tegen ADO

Drie dagen na de uitschakeling in de Europa League tegen Steaua Boekarest kreeg Ajax de volgende teleurstelling te verwerken tegen ADO Den Haag. De Amsterdammers begonnen furieus in de Amsterdam Arena, maar liepen desondanks tegen een pijnlijk gelijkspel aan: 1-1.

Ajax moest tegen ADO de knop omzetten met het oog op het behalen van de derde landstitel op rij. Het krachtsverschil tussen de huidige nummer twee en acht was in de openingsfase duidelijk zichtbaar. De thuisploeg creëerde legio mogelijkheden via Siem de Jong, Viktor Fischer en Kolbeinn Sigthórsson en zag twee treffers niet toegekend worden door scheidsrechter Pol van Boekel.

De eerste werd afgekeurd vanwege vermeend buitenspel van Daley Blind. De verdediger zette Siem de Jong in stelling voor een leeg doel, waarop de aanvoerder de 1-0 leek aan te tekenen. Uit de herhaling was duidelijk zichtbaar dat Blind geen buitenspel stond. Vijf minuten voor rust zag Ajax een tweede 'treffer' niet toegekend worden.

Sigthórsson schoot een afgeslagen bal op het doel van Gino Coutinho, maar vond in Tom Beugelsdijk een sta in de weg. De verdediger werkte de inzet van de rechtsback uit het doel, maar uit de herhaling bleek de bal over de doellijn te zijn geweest. <i>Tj<b></b>aronn Ch<b></b>ery legt hier, in duel met Ch<b></b>ristian E<b></b>riksen, aan voor zijn treffer.</i> Vlak daarvoor opende Den Haag brutaal de score in Amsterdam, dankzij een fraaie treffer van Tjaronn Chery. De aanvaller kreeg de bal in de voeten na een foute pass van Niklas Moisander en verschalkte de doelman Kenneth Vermeer met een fraaie lob: 0-1.

In de tweede helft zocht Ajax nadrukkelijk naar de gelijkmaker, maar was het lange tijd niet bij machte het vele balbezit om te zetten in kansen. De defensie van ADO Den Haag hield lange tijd knap stand, maar kon een tegentreffer vlak voor tijd niet voorkomen.

In de slotfase van de wedstrijd kwam Ajax alsnog op gelijke hoogte dankzij een fraaie treffer van Lasse Schöne. De Deen, die donderdag zijn strafschop miste, schoot een afgeslagen bal via een volley achter doelman Coutinho (1-1).

Na de gelijkmaker kreeg Ajax nog wel kansen op de winst via onder meer Isaac Cuenca. De Spanjaard schoot echter voorlangs het doel van ADO. Hierdoor bleef de landskampioen van vorig seizoen steken op een gelijkspel.

Hiermee liet de ploeg van trainer Frank de Boer de kans onbenut om op gelijke hoogte te komen met koploper PSV, dat eerder deze zondag verloor in Rotterdam van Feyenoord. Ajax bezet na de nederlaag de tweede plaats met twee punten achterstand op PSV. ADO staat mede door deze remise op plaats acht in de Eredivisie.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.