Ajax verovert tweede plaats na ruime zege op RKC

Zonder te imponeren heeft Ajax een ruime overwinning geboekt bij RKC Waalwijk. De club uit Amsterdam had vooral voor rust veel moeite met RKC, maar zegevierde toch in Waalwijk (1-5).

Binnen twee minuten kreeg RKC al een enorme kans om de score te openen. Een voorzet van Derk Boerrigter werd door Ruud Berger ingekopt, maar Vurnon Anita kon redding brengen op de doellijn. Drie minuten later werd ook aan de andere kant een bal van de doellijn gehaald. Siem de Jong was dicht bij een treffer, maar zag Ohad Levita goed ingrijpen.

In de negende minuut zette De Jong de bezoekers op voorsprong. De middenvelder, die ook tegen Sparta Rotterdam en PSV al trefzeker was, kopte van dichtbij een voorzet van Luis Suarez binnen. RKC was daarna de ploeg met de meeste kansen. De verdediging van Ajax oogde rommelig en in de 27ste minuut kwam de thuisclub dan ook op gelijke hoogte.

Een vrije trap van Boerrigter werd geschampt door Berger en de meeverdedigende Marko Pantelic en verdween bij de tweede paal in het doel, waardoor het 1-1 stond. In de dertigste minuut leek Ajax weer op voorsprong te komen door Suarez, maar het doelpunt van de topscorer werd vanwege buitenspel afgekeurd door scheidsrechter Richard Liesveld.

Kort na rust kwamen de Amsterdammers toch op voorsprong. Suarez kreeg de bal uit de kluts in zijn bezit en liet Levita kansloos met een schuiver in de verre hoek. Ajax kreeg in de tien minuten daarna goede kansen op de 1-3, maar De Jong, Eyong Enoh en Gabri hadden hun vizier niet op scherp staan. De ploeg van Martin Jol had dan ook twee RKC'ers nodig voor de derde treffer.

In de 65ste minuut rukte Enoh op aan de linkerkant en zijn voorzet werd door Frank van Mosselveld tegen Hans Mulder aangeschoten, waarna de bal in het RKC-doel belandde. De thuisclub kreeg vijf minuten later nog een tegenvaller te verwerken, toen Berger zijn tweede gele kaart ontving en moest vertrekken. Met tien tegen elf moest RKC nog twee treffers incasseren.

In de 85ste minuut was Suarez het eindstation na een knap uitgevoerde counter. Op aangeven van invaller Dennis Rommedahl maakte de Uruguayaan alweer zijn 29ste doelpunt van het seizoen. Twee minuten later was het Rommedahl die de eindstand met een harde knal bepaalde op 1-5.

Door de zege neemt Ajax de tweede plaats over van PSV, dat zaterdag in eigen huis niet verder kwam dan een 1-1 gelijkspel tegen koploper FC Twente. De club uit Amsterdam heeft nu 67 punten uit 28 wedstrijden, vier punten minder dan de club uit Enschede en één meer dan PSV. RKC blijft hekkensluiter en lijkt degradatie bijna niet meer te kunnen ontlopen.