Ajax verovert pas na verlenging de Johan Cruijff Schaal

Ajax heeft de eerste prijs van het seizoen te pakken. De ploeg van trainer Frank de Boer kwam terug van een 2-0 achterstand en veroverde de Johan Cruijff Schaal uiteindelijk ten koste van bekerwinnaar AZ. In de Amsterdam Arena werd het na verlenging 2-3.

Waar AZ leek af te stevenen op de overwinning, was het Ajax, waar Bojan Krkic zijn debuut maakte en in de eerste helft voor wat gevaar zorgde, dat met de schaal aan de haal ging. Namens de landskampioen besliste Siem de Jong op aangeven van Christian Eriksen de wedstrijd. En dat terwijl de Amsterdammers na 69 minuten nog met 2-0 achter stonden.

Kort na de treffers van de IJslanders Johann Berg Gudmundsson en Aron Jóhannsson namens AZ legde Eriksen aan voor een vrije trap. De harde voorzet belandde op het hoofd van AZ-debutant Jeffrey Gouweleeuw, die met een eigen doelpunt de spanning terugbracht in de wedstrijd: 2-1.

Na deze treffer was het Ajax dat de touwtjes stevig in handen nam en een kwartier voor tijd op gelijke hoogte kwam door opnieuw een IJslander. Kolbeinn Sigthórsson reageerde alert op de rebound en liet AZ-doelman Esteban volkomen kansloos.

Zowel Ajax als AZ, waar Maarten Martens in de verlenging zijn rentree maakte na tien maanden blessureleed, kreeg vervolgens kansen op de winnende treffer. Sigthórsson en AZ-aanvaller Roy Beerens waren dicht bij, maar kwamen niet meer tot scoren. Dat lukte in de daaropvolgende verlenging wel.

Met een fraaie tegendraadse kopbal van aanvoerder De Jong bepaalde de middenvelder de eindstand, terwijl AZ kort daarvoor recht leek te hebben op een vrije trap. Invaller Willy Overtoom werd net buiten het strafschopgebied geduwd, maar scheidsrechter Richard Liesveld liet doorspelen.

Door de nipte overwinning voorkwam de ploeg van trainer Frank de Boer de vierde nederlaag op rij in de strijd tussen de bekerwinnaar en de landskampioen. In navolging van de voorgaande duels met FC Twente (1-0 en 2-1 nederlaag) en PSV (4-2 nederlaag) won het wel van AZ. De winst betekende tevens de achtste Super Cup in de clubgeschiedenis.