Ajax verliest twee punten in Fries doelpuntenfestival

Ajax en SC Heerenveen hebben in een uiterst vermakelijk duel in Friesland besloten met een 3-3 gelijkspel. De Amsterdammers stonden door gegrabbel van doelman Kristoffer Nordfeldt al snel op een riante voorsprong, maar onder aanvoering van Eredivisie-topschutter Alfred Finnbogason stond er bij rust een 3-2 voorsprong op het bord. Christian Eriksen bepaalde de eindstand.

Zowel in de dertiende als in de zeventiende minuut sloeg Nordfeldt bij een corner van Christian Eriksen een modderfiguur. Eerst kon Niklas Moisander bij de tweede paal binnenkoppen en was het weerwerk van de Zweed matig. Vier minuten daarna ging de sluitpost onder de bal door en kon Kolbeinn Sigthórsson raak koppen. De 0-2 was de 1100ste tegengoal van de Friezen ooit in de Eredivisie, terwijl het openingsdoelpunt al de honderdste treffer van dit huidige Eredivisieseizoen (gerekend over alle ploegen) was.

Dat de formatie van Marco van Basten met een voorsprong naar binnen ging, had het te danken aan zeer slecht verdedigen bij Ajax én een gretige Finnbogason (foto boven). De gewilde IJslandse spits liep constant weg bij Toby Alderweireld en Moisander en zette zijn goede loopacties na 23 minuten voor het eerst om in een doelpunt. Op het randje van buitenspel ontsnapte hij aan zijn belagers en schoot hij uiterst koel de bal in de korte hoek: 1-2.

Nordfeldt duikt onder de bal door, Kolbeinn Sigthórsson kopt Ajax naar 0-2.

Na ruim een half uur liet Finnbogason het Friese publiek opnieuw juichen. Na goed voorbereidend werk van Hakim Ziyech, die ook al de assist bij de eerste Friese goal verzorgde, schoot hij op identieke wijze de bal in de korte hoek. Opnieuw was Kenneth Vermeer kansloos. Voor Finnbogason was het alweer zijn zesde competitiedoelpunt in vier optredens.

Nog was het niet gedaan met het vuurwerk. In de slotminuut van het eerste bedrijf werd de Noor Magnus Eikrem bediend door Luciano Slagveer. Na een fraaie aanname schoof hij de bal in de lange hoek.

Na rust waren beide ploeg dicht bij een volgende treffer. Eriksen en Ziyech kwamen met hun vrije trappen in de buurt. De inzet van Eriksen bleek een waarschuwingsschot, want na ruim een uur spelen betekende zijn droge knal met links de 3-3. Daar bleef het in de slotfase ondanks twee grote kansen voor invaller Sven Kums bij.

Landskampioen Ajax heeft zodoende na vier duels al vijf punten verloren. Ook SC Heerenveen heeft zeven punten. Beide ploegen staan daarmee op gelijke hoogte met FC Twente, dat nog wel een duel tegoed heeft. Met een duel meer afgewerkt is de achterstand op PSV en PEC Zwolle momenteel al twee punten.

Nicolai Boilesen, voor het eerst sinds bijna twee jaar weer in de basis bij Ajax, baalt van een tegentreffer.