Ajax verliest bij Utrecht in spektakelstuk met tien goals

Ajax heeft zondagmiddag in een waar spektakelstuk verloren van FC Utrecht. In de Domstad golfde het duel heen en weer en vielen liefst tien treffers, maar knokten de gastheren zich naar een bizarre 6-4 overwinning.

De eerste seconden van het duel bleken de opmaat voor een schitterende voetbalmiddag. Al na twintig seconden liet de mee opgekomen Ajax-verdediger Gregory van der Wiel een grote kans onbenut. Na acht minuten kwamen de Amsterdammers wel op voorsprong. Invaller Dmitriy Bulykin – hij verving de al vroeg aan het bovenbeen geblesseerd geraakte Siem de Jong – was het eindstation van een fraaie aanval die werd opgezet door Christian Eriksen en Derk Boerrigter.

Na ruim een kwartier spelen kwam Utrecht langszij. Een schot van Nana Asare werd door Eyong Enoh dusdanig van richting veranderd dat doelman Kenneth Vermeer kansloos was: 1-1. Tot overmaat van ramp zag Ajax-trainer Frank de Boer kort na de gelijkmaker ook Toby Alderweireld uitvallen. De Belg leek last te hebben van gebrekkig zicht en misselijkheid. André Ooijer was zijn vervanger.

Koud drie minuten in het veld liet Ooijer al een steekje vallen. Jacob Mulenga ontsnapte aan zijn aandacht. De onterecht voor buitenspel appellerende Ajacied probeerde zijn fout goed te maken, maar zag de bal voor de voeten van Edouard Duplan vallen. Voor hem was het een koud kunstje Vermeer te passeren: 2-1. Kort daarna vestigde routinier Ooijer opnieuw in negatieve zin de aandacht op zich. Een schandalige overtreding op Rodney Sneijder werd door arbiter van dienst Ruud Bossen slechts bestraft met een gele kaart. Ondanks de defensieve onzekerheid leek Ajax zich aanvankelijk weinig zorgen te maken over de achterstand. Een stift van Miralem Sulejmani belandde boven op de lat. De flirt met Vrouwe Fortuna bleek voor Utrecht een vergeefse waarschuwing. Ooijer liep uit een vrije trap van Theo Janssen de gelijkmaker binnen, waarna Bulykin op slag van rust snoeihard de 2-3 tegen de touwen kopte. De Rus werd op schitterende wijze bediend door Sulejmani die met buitenkant links een zeer kunstige assist afleverde.

Hoewel beide ploegen voor het rustsignaal nog kansen kregen, bleef het bij een 2-3 ruststand. Na rust gingen de teams vrolijk verder. Ajax in negatieve zin, Utrecht in positieve zin, welteverstaan. In een tijdsbestek van zes minuten boog het voor iedere meter knokkende Utrecht de achterstand om in een 5-3 voorsprong. Daarbij kreeg het alle hulp van de chaotische Ajax-defensie. Op kampioen onwaardige wijze gaven de Amsterdammers de ene treffer na de andere weg.

Het Amsterdamse foutenfestival begon in de 48ste minuut toen Daan Bovenberg op kinderlijk eenvoudige wijze, nota bene vlak voor de neus van Vermeer, een vrije trap binnen mocht lopen. Even later schudde Mulenga de nodige opponenten van zich af om de vierde treffer van de Domstedelingen aan te laten tekenen, waarna Asare de score naar 5-3 tilde.

De fout van Vermeer die vooraf ging aan de achtste treffer was er één van amateurniveau. Zijn uittrap belandde in de voeten van Asare die de bal vanaf twintig meter in een leeg doel kon schuiven.

Geheel volgens het spelbeeld was het met de scoringsdrift nog steeds niet gedaan. Ajax toonde veerkracht en produceerde via Eriksen (voorzet Van der Wiel) de aansluitingstreffer en maakte even later aanspraak op een strafschop. Hoewel beide ploegen dicht bij een tiende treffer van de middag waren, was het slotakkoord in de allerlaatste seconde voor Utrecht. Van der Wiel speelde te kort terug op Vermeer, die identiek aan de 5-3, de bal opnieuw verkeerd wegwerkte. Dit keer was het Anouar Kali die de bal in het lege Ajax-doel kon plaatsen. Overigens werd Vermeer nog wel omver gelopen na zijn mislukte trap.

Door de nederlaag laat Ajax kostbare punten liggen. Bij winst van koploper AZ zondagmiddag, de Alkmaarders treffer in eigen stadion ADO Den Haag, bedraagt de Amsterdamse achterstand al elf (!) punten. FC Utrecht is middenmoter en vertoeft in de bovenste regionen van het rechter rijtje. Foto: VI Images