Ajax verliest bij Groningen tweede duel op rij

FC Groningen heeft regerend kampioen Ajax op een pijnlijke nederlaag getrakteerd in de Euroborg. De Amsterdammers domineerden, maar liepen zich wel stuk op de ploeg van trainer Erwin van de Looi: 2-0.

Waar Ajax misschien wel met een voorsprong de rust in had moeten gaan, nam de ploeg van trainer Erwin van de Looi al snel in de tweede helft de leiding. Na een fraaie aanval via Nick van der Velden en Tjaronn Chery schoot Eric Botteghin van dichtbij binnen: 1-0.

Daarna voerde Ajax de druk verder op, maar slaagde de ploeg er niet in tot uitgespeelde kansen te komen. Dat deed Groningen wel, maar onzorgvuldigheid van onder andere Jarchinio Antonia zorgde ervoor dat het lange tijd spannend bleef. Pas in de 88ste minuut maakte invaller Michael de Leeuw aan alle spanning een einde.

De Amsterdammers, met zomeraankoop en voormalig Groningen-aanvaller Richairo Zivkovic op de tribune, verloren onder leiding van trainer Frank de Boer in de voorbije 3,5 jaar pas één keer twee wedstrijden op rij. Na de nederlagen tegen PSV (3-1) en FC Groningen (1-0) is dat aantal verdubbeld. En dat terwijl de Amsterdammers zo sterk openden en FC Groningen vanaf het eerste fluitsignaal onder druk werd gezet. Zonder de naar Manchester United vertrokken Daley Blind, maar met zijn vervanger Thulani Serero, kreeg Ajax al snel kansen via Davy Klaassen en Kolbein Sightórsson.

Klaassen schoot van dichtbij tegen de benen van Eric Botteghin, die even later bijna in eigen doel schoot. Ook na deze kansen hield de druk aan en kreeg Sigthórsson misschien wel de beste kans van de eerste helft. De IJslander, die nog altijd op zijn eerste competitietreffer wacht, werd weggestuurd door Lasse Schöne maar koos niet voor een schot op doel maar voor de voorzet op de inkomende Anwar El Ghazi, die in de weg werd gezeten door linksachter Yoëll van Nieff.

Ook het geklungel van Johan Kappelhof vlak voor de rust werd niet afgestraft. De verdediger van Groningen verloor knullig de bal aan Klaassen, maar kon opgelucht ademhalen aangezien de middenvelder van Ajax twijfelde en daardoor de kans om zeep hielp. Ondanks de druk was ook Groningen geregeld gevaarlijk, voornamelijk via de razendsnelle aanvaller Jarchinio Antonia. Tot twee keer toe moest doelman Jasper Cillessen ver zijn doel uit komen om schade te voorkomen.

Tot scoren kwam Ajax ook in de slotfase niet, waardoor Groningen na vier speelronden de derde plaats in de Eredivisie bezet met negen punten. Ajax, dat na de rust een matte indruk maakte, is na de nederlagen tegen PSV en Groningen terug te vinden op plek zeven en heeft al zes punten achterstand op koploper PSV.