Ajax uiterst zakelijk voor de dag in gewonnen topper bij AZ

Reacties

Frank de Boer heeft zijn honderdste Eredivisie-zege als trainer van Ajax geboekt. En belangrijker voor hem: Ajax staat na de zege bij AZ (0-3) nu aan kop in de Eredivisie.

Ajax uiterst zakelijk voor de dag in gewonnen topper bij AZ

AZ was donderdagavond nog in actie gekomen in de Europa League en dat eiste al voor de wedstrijd zijn tol. Dabney Dos Santos was niet geheel fit teruggekomen van de trip naar Istanbul en haakte in de warming-up af met een lichte blessure. Daardoor maakte Achille Vaarnold, die donderdag al inviel, nu ook zijn basisdebuut bij de Alkmaarders.

Niet Vaarnold, maar een buitenspeler bij tegenstander Ajax maakte echter de meeste indruk in de eerste helft. Anwar El Ghazi kreeg alle tijd en ruimte op de linkerflank, waarna hij besloot naar binnen te trekken en van afstand verwoestend uit te halen. AZ-keeper Sergio Rochet kon de bal, die hard de bovenhoek in zeilde, alleen maar horen. En zo kwam Ajax na een tamme openingsfase ineens aan de leiding in Alkmaar.

Waar Ajax onlangs in Wenen grossierde in het missen van kansen, waren de Amsterdammers nu effectiever dan ooit. Uitgerekend Nemanja Gudelj, die tegen zijn oude club een basisplaats kreeg van De Boer, was de architect van de volgende twee treffers. En dat op het moment nadat de thuisclub via Joris van Overeem twee keer gevaarlijk was geweest. Gudelj schotelde uit een vrije trap El Ghazi zijn tweede van de middag voor. En zo langzaam als dat kopballetje binnenrolde, zo hard sloeg een kogel van de Serviër zelf via de handen van Rochet tegen de touwen.

Nemanja Gudelj (links) en Anwar El Ghazi, de hoofdrolspelers uit de eerste helft.
Nemanja Gudelj (links) en Anwar El Ghazi, de hoofdrolspelers uit de eerste helft.

Het werd gek genoeg pas echt een wedstrijd in het laatste kwartier, toen het pleit al lang en breed beslecht was. Ajax had de marge via de invallers Lasse Schöne en Yaya Sanogo zelfs al kunnen uitbouwen, maar ook de 0-3 was een onoverbrugbare achterstand voor de Alkmaarders. De opportunistisch spelende Vincent Janssen was een voortdurende plaag voor de Amsterdammers en Van Overeem schoot nog eens voorlangs.

Ondanks de aanvallende wissels van trainer John van den Brom hield Jasper Cillessen zijn doel ook tijdens het Alkmaarse slotoffensiefje schoon, terwijl Ajax het duel op zijn dooie akkertje uitspeelde. Zo toonde het in Alkmaar eigenlijk de zakelijkheid waarmee PSV volgens velen de basis had gelegd voor de landstitel van vorig seizoen. De Eindhovense titelverdediger komt door de politiestakingen pas dinsdag (18.30 uur) in actie bij ADO Den Haag.

AZ bleef voor het eerst in 2015 zonder doelpunt in een competitieduel, terwijl Ajax door de zege voor het eerst dit kalenderjaar de ranglijst aanvoert in de Eredivisie.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.