Ajax treft Van Dijk, Van Persie en mislukte Feyenoorder

Reacties

In Groep A van de Europa League speelt Ajax tegen Celtic, Fenerbahçe en Molde FK. Een profiel van de tegenstanders van de Amsterdammers.

Ajax treft Van Dijk, Van Persie en mislukte Feyenoorder

Celtic
Trainer: Ronny Deila
Blikvanger: Virgil van Dijk
Andere Nederlanders: Derk Boerrigter en Nadir Çiftçi.
Onderlinge historie:
10-03-1971: Ajax - Celtic 3-0
24-03-1971: Celtic - Ajax 1-0
15-09-1982: Celtic - Ajax 2-2
29-09-1982: Ajax - Celtic 1-2
08-08-2001: Ajax - Celtic 1-3
22-08-2001: Celtic - Ajax 0-1
22-10-2013: Celtic - Ajax 2-1
06-11-2013: Ajax - Celtic 1-0

Nog niet zo lang geleden plaatste de kampioen van Schotland zich rechtstreeks voor de Champions League en mocht de nummer twee meedoen aan de voorronden van het miljoenenbal. De tijden zijn veranderd, want door een vrije val op de coëfficiëntenranglijst van de UEFA stroomde de Schotse kampioen Celtic in tijdens de tweede voorronde van de Champions League. In die ronde rekende het af met UMF Stjarnan uit IJsland en ook de derde voorronde werd gepasseerd, door FK Qarabag uit te schakelen. In de play-off bleek het Zweedse Malmö FF de Schotten te machtig.

Doordat Celtic al een paar jaar niet meer gegarandeerd is van de miljoenen uit de Champions League, is ook de selectie van The Bhoys niet meer op hetzelfde niveau als een jaar of tien geleden. Virgil van Dijk is de grote man bij Celtic, maar door de interesse van Southampton is het twijfelachtig of hij blijft. De toekomst van de overbodige Boerrigter in Glasgow is ook onzeker. De van Dundee United overgekomen Nadir Çiftçi gaat tegen Ajax ongetwijfeld wel in actie komen.

Fenerbahçe
Trainer: Vítor Pereira
Blikvanger: Robin van Persie
Onderlinge historie:
13-11-1968: Ajax - Fenerbahçe 2-0
28-11-1968: Fenerbahçe - Ajax 0-2

Fenerbahçe maakt voor het eerst sinds 2013 zijn opwachting in Europa, nadat het destijds vanwege omkoping voor twee jaar verbannen werd door de UEFA. Met het aantrekken van grote spelers als Robin van Persie (op de foto in duel met voormalig Ajacieden Jürgen Colin en George Ogararu) en Nani hoopte de Turkse vice-kampioen door te stoten naar de Champions League, maar in de derde voorronde bleek Shakhtar Donetsk (0-0 en 3-0) een paar maatjes te groot.

Ajax kan zijn borst natmaken, want bij Fenerbahçe lopen behalve Nani en Van Persie nog meer spelers rond die hun sporen ruimschoots verdiend hebben: Volkan Demirel, Simon Kjaer, Diego, Mehmet Topal en Raúl Meireles.

Molde FK
Trainer: Erling Moe
Blikvanger: Harmeet Singh
Onderlinge historie: -

Molde FK is de grote onbekende in Groep A. In 2014 werd de club met grote overmacht kampioen van Noorwegen, maar het staat al vast dat Molde die titel niet gaat prolongeren. Molde staat namelijk zeer teleurstellend zevende in de Noorse competitie, met twintig punten achterstand op koploper Rosenborg BK. Doordat de Noorse liga een zomercompetitie is, is Molde in nationaal verband al lang en breed uitgevoetbald als de laatste groepsduels in de Europa League gespeeld worden.

De opvallendste naam in de selectie van Molde is Harmeet Singh. De middenvelder werd in 2012 als groot talent onthaald door Feyenoord, maar maakte in Rotterdam de verwachtingen niet waar. Sinds 2014 speelt hij voor Molde, waar hij een belangrijke basiskracht is in de as. Andere oude bekenden uit Nederland zijn de inmiddels veertigjarige Daniel Berg Hestad (ex-SC Heerenveen) en Joona Toivio (voorheen Telstar en AZ).

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.