Ajax treft Barcelona, AC Milan en Celtic in groepsfase CL

Ajax is net als vorig seizoen ingedeeld in een uiterst zware Champions Legaue-poule. De Nederlandse kampioen treft in Groep H Barcelona, AC Milan en Celtic. Alle vier die ploegen wonnen het toernooi (Europa Cup I en Champions League) al eens.

Ajax treft Barcelona, AC Milan en Celtic in groepsfase CL

De ploeg van trainer Frank de Boer zat bij de loting in Monaco in Pot 3. Als groepshoofd kwam Barcelona uit de bus. Nog nooit speelden de twee Europese grootmachten van weleer tegen elkaar in Europees verband. Wel hebben de clubs al jaren een warme band. Zo is Johan Cruijff, die een deel van de loting voor zijn rekening nam, icoon bij beide clubs.

Tegen AC Milan, waar Urby Emanuelson en Nigel de Jong op de loonlijst staan, heeft Ajax wel een rijk verleden. Zo werd de Champions League-finale van 1995 gewonnen door de Amsterdammers. Een puntertje van Patrick Kluivert was voldoende om de Milanezen te verslaan met 1-0. In 1969 waren de rollen andersom. Toen was Milan in de eindstrijd veel te sterk: 4-1.

Bij Celtic komt Ajax een oude bekende tegen. Derk Boerrigter verruilde deze zomer Ajax voor de Schotse grootmacht. In Glasgow staat ook Virgil van Dijk onder contract. Celtic won in 1967 de Europa Cup I.

Afgelopen jaar zat Ajax met Real Madrid, Borussia Dortmund en Manchester City ook al in een loodzware poule. Door het landskampioenschap van vorig seizoen mogen de Amsterdammers uitkomen in de groepsfase. Omdat PSV over twee duels een maatje te klein bleek voor AC Milan, is Ajax de enige Nederlandse ploeg in het lucratieve miljoenenbal.

De Nederlandse troef opent op 18 september met een uitwedstrijd bij Barcelona. Op 1 oktober komt AC Milan naar Amsterdam, waarna het tweeluik met Celtic volgt (22 oktober uit, 6 november thuis). Ajax treft dan Barcelona in Amsterdam op 26 november en besluit op 11 december bij AC Milan de groepsfase.

Nederlanders
Robin van Persie is met Manchester United ingedeeld in groep A, waar de Engelsen in staat geacht moeten worden zich probleemloos te plaatsen voor de knock out-fase. Wesley Sneijder treft in Groep B zijn oude werkgever Real Madrid.

In Groep C werd het Anderlecht van trainer John van den Brom, Demy de Zeeuw en Bram Nuytinck gekoppeld aan het Benfica van Ola John en het PSG van Gregory van der Wiel.

Titelverdediger Bayern München, met Arjen Robben, neemt het onder meer op tegen Manchester City. De nu nog geblesseerde Klaas-Jan Huntelaar krijgt onder meer te maken met het Chelsea van José Mourinho en Marco van Ginkel.

Bekijk hieronder de volledige loting.

Groep A Groep B Groep C Groep D
Man. United (Eng) Real Madrid (Spa) Benfica (Por) Bayern München (Dui)
Sh. Donetsk (Oek) Juventus (Ita) PSG (Fra) CSKA Moskou (Rus)
Bay. Leverkusen (Dui) Galatasaray (Ita) Olympiakos (Gri) Man. City (Eng)
Real Sociedad (Spa) FC Kopenhagen (Den) Anderlecht (Bel) Vikt. Pilzen (Tsj)
 
Groep E Groep F Groep G Groep H
Chelsea (Eng) Arsenal (Eng) FC Porto (Por) Barcelona (Spa)
Schalke 04 (Dui) Ol. Marseille (Fra) Atl. Madrid (Spa) AC Milan (Ita)
FC Basel (Zwi) Bor. Dortmund (Dui) Zenit (Rus) AJAX (Ned)
St. Boekarest (Roe) Napoli (Ita) Austria Wien (Oos) Celtic (Scho)
 
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen