Ajax topleverancier van Europese elite

Reacties

De reputatie van Ajax als leverancier aan de Europese top wordt bevestigd door een een Zwitsers onderzoek. Slechts één club levert meer spelers aan de grote vijf competities af dan Ajax.

Ajax topleverancier van Europese elite

CIES Football Observatory berekende waar de spelers in de hoogste divisies van Engeland, Spanje, Duitsland, Italië en Frankrijk hun opleiding genoten. Dat houdt in dat ze tussen hun vijftiende en eenentwintigste levensjaar drie jaar aaneengesloten voor de desbetreffende club moeten hebben gespeeld.

Uit de cijfers blijkt een opvallende rol voor Ajax. Op dit moment spelen vijftien ex-spelers van de Amsterdammers in één van de grote vijf competities, onder wie Nigel de Jong (AC Milan), Rafael van der Vaart (Hamburger SV) en John Heitinga (Hertha BSC), die op bovenstaande foto de landstitel van 2004 vieren.

Slechts één club die zelf niet uit een van de grote vijf landen komt levert nog meer spelers af aan de topdivisies. Dat is het Argentijnse River Plate, waarvan op dit moment zeventien ex-spelers in de Europese grote competities actief zijn. River Plate's aartsrivaal Boca Juniors doet met veertien afgeleverde spelers net voor Ajax onder. Opvallende rollen in de lijst van CIES Football Observatory zijn voor de Franse clubs Le Havre, AJ Auxerre en het Duitse 1860 München. Zij komen uit een van de grote vijf landen, maar zijn niet actief op het hoogste niveau.

Barcelona levert met afstand de meeste spelers aan de Europese topcompetities. Op dit moment zijn er 43 exponenten van de jeugdopleiding van de Catalanen actief in de eliteliga's. Dertien daarvan spelen voor Barça; dertig verdienen hun brood elders. Barcelona houdt Manchester United (36) en Real Madrid (34) achter zich. Bekijk hier de complete lijst.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.