Ajax tegen Molde geen moment in buurt van overwintering

Ajax doet voor het eerst sinds het seizoen 2007/08 na de winterstop niet mee in Europa. Doordat Fenerbahçe thuis niet verloor van Celtic (1-1) was een miraculeuze ontsnapping uitgesloten, maar dat Molde FK ook in De Arena overeind bleef (1-1) zegt eigenlijk alles over de Europese campagne van de Amsterdammers.

Frank de Boer refereerde voorafgaand aan de laatste Europa League-wedstrijd nog maar eens aan de 1-1 in Noorwegen. Volgens de Ajax-coach was dat resultaat cruciaal voor de uitschakeling. De Amsterdammers creëerden begin oktober kans op kans zonder afstand te nemen. En dus pakte Molde ook die avond een punt, zoals de counterploeg in de overige groepsduels er nóg negen pakte en daardoor al vroeg een ticket voor de zestiende finale bemachtigde.

Ajax had Molde alleen bij een nederlaag van Fenerbahçe nog kunnen volgen naar de knock-outfase, maar bewees in De Arena andermaal dat winnen in Europa iets anders is dan in de Eredivisie. Zo gemakkelijk als de koploper zaterdag zijn doelpunten maakte tegen SC Heerenveen (5-2), zo moeizaam ging dat donderdagavond tegen het compact spelende Molde. Donny van de Beek kopte weliswaar al na veertien minuten knap raak uit een voorzet van Ricardo van Rhijn, maar dat was het dan ook wel.

Donny van de Beek en Amin Younes startten opnieuw in de basis, omdat Frank de Boer het nog te vroeg vond voor een rentree van Riechedly Bazoer en Anwar El Ghazi.

Van de Beek bewees bij dat doelpunt - na een ongevaarlijke vrije trap van Arek Milik - in elk geval uit het juiste hout te zijn gesneden. De achttienjarige middenvelder vierde zijn eerste goal in Ajax 1 met een bebloed hoofd, nadat hij was gebotst met Molde-verdediger Joona Toivio. De Finse ex-speler van AZ en Telstar moest naar de kant, maar Van de Beek speelde na een blessurebehandeling gewoon door aan de zijde van Nemanja Gudelj, die kort na de 1-0 de lat raakte met een knal van afstand.

Het leek de opmaat voor een nieuwe doelpuntrijke avond, maar het tegendeel was waar. Molde was al twee keer gevaarlijk eruit gekomen, voordat Ajax na een half uur het derde doelpunt uit een corner incasseerde in dit Europa League-seizoen. Milik greep halfslachtig in, waarna de volledig vrijstaande Harmeet Singh vanaf de rand van de zestienmeter mocht uithalen. Jasper Cillessen had geen antwoord op het schot van de ex-Feyenoorder, omdat Jairo Riedewald de bal van richting veranderde.

Anwar El Ghazi kreeg als invaller een van de weinige kansen, maar teisterde de lat boven Molde FK-doelman Ethan Horvath.

Het zesde gelijkspel van Ajax tijdens dit Europese seizoen was daarmee in de maak. Met de lastige uitwedstrijd van komende zondag tegen FC Utrecht in aantocht kreeg Molde-doelman Ethan Horvath het niet echt druk meer. Viktor Fischer zorgde in de eerste minuten na rust voor een opleving, maar de Deense spits schoot naast en hoog over na veelbelovende acties. Met Anwar El Ghazi en Riechedly Bazoer kreeg het spel van de Amsterdammers nog wel een kleine impuls.

El Ghazi was enkele minuten na zijn entree dicht bij de 2-1. Uit een pass van Bazoer raakte de twintigjarige rechtsbuiten de lat. Het enige gejuich dat in de tweede helft in De Arena te horen was, kwam echter door de 1-1 van Celtic in Turkije. Meteen daarna kreeg El Ghazi nogmaals de kans uit te halen, maar zijn schot met links miste kracht. Zelfs als Fenerbahçe had verloren, was overwintering daarom aan Ajax voorbijgegaan. De tweede gele kaart van Gudelj vormde wat dat betreft een passend slot.