Ajax stelt winst op Heracles Almelo pas laat veilig

Een nieuwe tegenvaller op kunstgras bleef Ajax bespaard. Heracles Almelo mocht lang hoop koesteren, maar incasseerde uiteindelijk toch een flinke nederlaag (1-4).

Ajax-trainer Martin Jol wikte en woog en verkoos uiteindelijk André Ooijer boven Toby Alderweireld. De ervaren verdediger, die woensdag tegen AJ Auxerre geschorst moet toekijken, betaalde het vertrouwen terug met zijn eerste treffer in Amsterdamse dienst.

Het doelpunt, twaalf minuten voor het einde en ingekopt na een hoekschop, bood Ajax de bevrijdende marge die het met het oog op het Champions League-treffen nastreefde. Voor Heracles Almelo restte er weinig anders het hoofd te buigen en daarna ook nog een treffer van Miralem Suljemani te incasseren (1-4).

Heracles had het Ajax vooral in de eerste helft lastig gemaakt. Na de wonderschone 0-1 van Mounir El Hamdaoui – vooral dankzij de lichaamsschijnbeweging – bracht Willie Overtoom zeven minuten voor rust op spectaculaire wijze de gelijkmaker op het scorebord. De aanvaller krulde de bal na een knappe individuele actie in de verre kruising.

In de tweede helft brak Ajax al na tien minuten met wederom een schitterende treffer de ban. Rasmus Lindgren pegelde de bal van enkele meters buiten het strafschopgebied buiten bereik van Heracles-keeper Remko Pasveer in de kruising. De kleine marge bood de Almelose ploeg hoop en de Amsterdamse vrees voor extra werk. Dankzij Ooijer verdween die.