Ajax rondt terugkeer Heitinga af

Reacties

John Heitinga is terug bij Ajax. De verdediger tekent een contract voor één seizoen met een optie op nog een jaar in Amsterdam.

Ajax rondt terugkeer Heitinga af

Heitinga (31) komt over van Hertha BSC, waar hij ondanks een tot 2016 doorlopend contract transfervrij mocht vertrekken.

Daarmee is Heitinga na zeven jaar terug in Amsterdam. Na zijn debuut op 26 augustus 2001 (Feyenoord-uit, 2-1 winst) zou hij in totaal zeven seizoenen in het eerste van Ajax spelen. In die periode pakte hij twee landstitels, won hij drie keer de KNVB-beker en vier keer de Johan Cruijff Schaal. Nadat hij in 2004 al eens werd uitgeroepen tot het grootste talent van Nederland, werd hij vier jaar later zelfs Speler van het Jaar.

Op de laatste speeldag van 2007/08 won Ajax thuis van Heracles Almelo, maar omdat PSV op bezoek bij Vitesse ook won, werden de Eindhovenaren landskampioen. Het thuispubliek nam al afscheid van Heitinga, hoewel hij daarna nog vier play-offduels om een plek in de voorronde van de Champions League zou spelen. Met een thuiswedstrijd tegen FC Twente - de Tukkers schakelden Ajax uit - zat het er echt op voor een hevig geëmotioneerde Heitinga (foto onder).

In maart 2008 werd namelijk bekend dat hij zijn carrière zou vervolgen bij Atlético Madrid. In de Spaanse hoofdstad kende Heitinga een redelijk seizoen, maar desondanks wilde de club meewerken aan een overgang naar Everton. Daar belandde hij na vier seizoenen (met respectievelijk 31, 27, 30 en 26 competitieduels) op de bank, mede omdat hij zijn aflopende contract niet wilde verlengen.

Het Fulham van interim-trainer René Meulensteun bood op de laatste dag van de transferdeadline van januari 2013 uitkomst, maar de Nederlandse manager maakte al snel plaats voor Felix Magath. De verbintenis van Heitinga op Craven Cottage werd niet verlengd, en de verdediger trok van Londen naar Hertha BSC. In Berlijn kwam hij vorig seizoen niet verder dan elf basisplekken en twee invalbeurten in de Bundesliga.

Bij het Nederlands elftal was Heitinga toen al uit beeld. Zijn laatste twee interlands (nummer 86 en 87) speelde hij in juni 2013, tijdens een trip door Azië. Na de duels met Indonesië en China deden Louis van Gaal en zijn opvolger Guus Hiddink geen beroep meer op hem. Bij Ajax - dat centraal achterin eventueel ook een beroep kan doen op Mike van der Hoorn, Joël Veltman, Nick Viergever en Jairo Riedewald - hoopt hij in de nadagen van zijn loopbaan een positieve afsluiting te vinden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.