Ajax record rijker na klinkende zege op Dinamo Zagreb

Ajax evenaarde woensdagavond met de 4-0 overwinning op Dinamo Zagreb zijn grootste thuiszege ooit in de Champions League. Gregory van der Wiel, Miralem Sulejmani, Siem de Jong en Nicolás Lodeiro droegen allen met een treffer bij aan de evenaring van het record.

Ajax record rijker na klinkende zege op Dinamo Zagreb

Zestien jaar geleden zette Ajax de Hongaarse kampioen Ferencváros met exact dezelfde cijfers opzij. Op 6 december 1995 kwamen de doelpunten op naam van Marc Overmars, Ronald de Boer en Jari Litmanen (twee).

Ruim twee maanden eerder had Ajax al gestalte gegeven aan zijn grootste overwinning ooit in het miljoenentoernooi. Op bezoek bij hetzelfde Ferencváros lieten de Amsterdammers met een 5-1 overwinning eveneens weinig heel van de Hongaarse defensie. Titelverdediger Ajax zou dat seizoen tot de finale reiken, waarin Juventus na strafschoppen te sterk bleek. Een jaargang later wist Ajax dankzij goals van Dani (twee), Tiijani Babangida en Nordin Wooter eveneens vier keer het net te vinden tegen Glasgow Rangers. De Schotten voorkwamen met een late goal van Iain Durrant echter dat de Amsterdammers toen al hun grootste thuisoverwinning ooit zouden evenaren.

Overigens vond Ajax op 19 april 1995 nog één keer vaker het net in een CL-duel op eigen bodem. De return van de halve finale tegen Bayern München eindigde in een glorieuze 5-2 zege. Het bleek de opmaat voor de laatste Amsterdamse bekerwinst in Europa. Ruim een maand later versloeg Ajax AC Milan in de Champions League-finale met de kleinst denkbare marge (1-0). (Tim Vos) Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's