Ajax profiteert met simpele zege van morsende concurrentie

Ajax heeft door een eenvoudige zege geprofiteerd van de misstappen van PSV (2-1 verlies tegen Heracles Almelo) en Feyenoord (1-1 bij Roda JC Kerkrade). Excelsior boog voor de Amsterdammers na een bevlieging van Anwar El Ghazi: 0-2.

Hoewel Ajax niet imponeerde, nam de ploeg van trainer Frank de Boer al voor rust afstand van Excelsior. Na een half uur brak El Ghazi de ban voor de bezoekers. Hij slalomde door de Rotterdamse defensie en de Eredivisie-topscorer schoof beheerst zijn zevende goal van dit seizoen binnen: 0-1. Arek Milik verdubbelde vlak voor rust de marge. Het schot van de Pool leek houdbaar, maar via de handen van doelman Filip Kurto viel de bal binnen en daarmee was het duel beslist.

Milik moest drie dagen eerder tegen Celtic (2-2) nog op de reservebank beginnen, maar keerde tegen Excelsior terug in de punt van de aanval en betaalde dat vertrouwen uit. Riechedly Bazoer, die terugkeerde van een (Europese) schorsing, had dat ook kunnen doen, maar de middenvelder miste in de vierde minuut een opgelegde kans.

Gesteund door de comfortabele voorsprong tegen het door schorsingen van aanvoerder Sander Fischer en spits Tom van Weert gehavende Excelsior kreeg Ajax na rust de mogelijkheid aan klantenbinding te doen. Maar net als in de eerste helft slaagden de Amsterdammers daar niet in. Kevin Vermeulen maakte zelfs nog bijna de aansluitingstreffer, maar keeper Jasper Cillessen voorkwam dat met een knappe redding. Aan de andere kant voorkwam Khalid Karami met een ultieme krachtinspanning een tweede goal van Milik.

Door de 0-2 overwinning heeft Ajax de koppositie in de Eredivisie terug en neemt het afstand van Feyenoord (drie punten minder) en PSV (vijf punten minder). Excelsior staat met vier punten uit de eerste zes wedstrijden op de vijftiende positie.