Ajax oppermachtig in Eredivisie onder jubilaris De Boer

Frank de Boer zit zondag op bezoek bij ADO Den Haag (12.30 uur) voor de honderdste keer op de bank tijdens een Eredivisiewedstrijd als hoofdtrainer van Ajax. Sinds de jubilerende oud-international de scepter overnam van Martin Jol zijn de Amsterdammers oppermachtig in de hoogste afdeling van het vaderlandse voetbal.

Ajax oppermachtig in Eredivisie onder jubilaris De Boer

De Boer beleefde op 8 december 2010 een bliksemdebuut door in de Champions League met 2-0 van AC Milan te winnen in Stadio San Siro. Die succesvolle start bleek een voorbode, want de afgelopen drie seizoenen kroonde Ajax zich telkens tot kampioen van Nederland. Voordat De Boer de leiding nam dateerde de laatste landstitel alweer van het seizoen 2003/04.

De Amsterdammers zijn sinds de aanstelling van De Boer dan ook oppermachtig in de Eredivisie. Ajax verzamelde in de 99 Eredivisieduels onder de 43-jarige trainer liefst 218 punten, een gemiddelde van 2,2 punten per duel. PSV en Feyenoord volgen op grote afstand met respectievelijk 190 en 187 punten, terwijl FC Twente een goede vierde is met 180 punten.

Ajax troeft zijn achtervolgers ook op vrijwel alle andere fronten af. Met slechts elf nederlagen blijft de landskampioen Twente (19), PSV (23) en Feyenoord (24) opnieuw ruim voor, terwijl de Amsterdamse defensie met 95 tegengoals gerekend over de afgelopen drie jaar ook de beste van Nederland is, vóór die van Twente (112), Feyenoord (118) en PSV (121).

Alleen op basis van productiviteit moet Ajax zijn meerdere erkennen. PSV scoorde 244 keer sinds De Boer op 12 december 2010 in de Eredivisie debuteerde met een 1-0 zege op Vitesse. Ajax was sindsdien 241 keer trefzeker, Twente (207), Feyenoord (192) en SC Heerenveen (189) volgen op gepaste afstand.

Frank de Boer staat volop in de schijnwerpers tijdens zijn Eredivisiedebuut als trainer in Gelredome.
Frank de Boer staat volop in de schijnwerpers tijdens zijn Eredivisiedebuut als trainer in Gelredome.

Behalve de suprematie van Ajax valt verder op dat ADO Den Haag (114 punten), NEC (114) en NAC Breda (112) verreweg het slechtst presteerden van de veertien clubs die in het tijdperk-De Boer niet uit de Eredivisie degradeerden. En dat terwijl geen van hen, in tegenstelling tot Roda JC Kerkrade, ooit tot de play-offs om promotie en degradatie waren veroordeeld.

De Limburgers incasseerden weliswaar liefst 199 tegengoals, maar blijken met 122 punten over de afgelopen drie jaar een stabiele middenmoter te zijn, die maar nauwelijks hoeft onder te doen voor clubs als Heracles Almelo (123) en FC Groningen (127). Vitesse (162), AZ (155), FC Utrecht (145) en SC Heerenveen (142) vormen achter de topvier de subtop van Nederland.

Van de clubs die sinds de aanstelling van De Boer niet onafgebroken in de Eredivisie speelden, presteerde Willem II met 34 punten in 51 wedstrijden gemiddeld genomen het slechtst (0,67 punt per duel). Ook Excelsior (0,75), De Graafschap (0,82) en VVV-Venlo (0,83) pakten minder dan een punt per competitieoptreden.

PEC Zwolle en Go Ahead Eagles presteren sinds hun terugkeer in de Eredivisie ronduit sterk. Met gemiddelden van 1,25 en 1,23 punt per duel nestelen zij zich vooralsnog in de middenmoot tussen Heracles en Roda JC. RKC Waalwijk (1,15) en SC Cambuur (1,07) haalden tot dusverre ook minimaal een punt per Eredivisieduel.

Samenstelling: Felix Aerts & Tim Vos

* speelde niet onafgebroken in de Eredivisie sinds Frank de Boer trainer van Ajax werd.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen