Ajax ontsnapt in slotfase aan nieuwe blamage tegen PEC

Reacties

Invaller Kolbeinn Sigthórsson heeft voorkomen dat PEC Zwolle voor de derde keer in een jaar tijd won van Ajax: 1-1. De Amsterdammers stellen met het gelijkspel de tweede plaats veilig.

Ajax ontsnapt in slotfase aan nieuwe blamage tegen PEC

Trainer Ron Jans haalde met PEC opnieuw zijn beproefde strijdplan uit de kast. De brutale Zwollenaren zetten druk op de Amsterdamse defensie en schakelden bij balwinst razendsnel om. Dat leverde PEC bijzonder veel succes op in de bekerfinale (5-1) en de strijd om de Johan Cruijff Schaal (1-0). Ook dit keer moest Ajax het antwoord schuldig blijven op de strategie van PEC, dat nu al vijf wedstrijden op rij niet verloor van de ploeg van trainer Frank de Boer (twee keer winst, drie keer gelijk).

Vlak na rust drukte Jesper Drost met een fraai doelpunt het overwicht van PEC uit in de score. Hij ontving de bal van invaller Ryan Thomas en vanuit een lastige hoek schoot hij met een halve volley raak: 1-0. In de eerste helft was Ajax al een aantal keer gewaarschuwd door de thuisploeg. Jasper Cillessen voorkwam met een knappe redding een doelpunt van Sheraldo Becker, terwijl Nick Viergever op het laatste moment voorkwam dat Mustafa Saymak kon toeslaan.

Viktor Fischer keerde na meer dan een jaar afwezigheid terug in de basisopstelling van Ajax. Als centrumspits kon de twintigjarige Deen in Zwolle weinig uitrichten.
Viktor Fischer keerde na meer dan een jaar afwezigheid terug in de basisopstelling van Ajax. Als centrumspits kon de twintigjarige Deen in Zwolle weinig uitrichten.

Ajax combineerde bij vlagen gemakkelijker dan in de afgelopen weken, maar grote mogelijkheden leverde dat nauwelijks op. Toen halverwege de eerste helft Riechedly Bazoer met een schitterende steekpass Anwar El Ghazi alleen voor Warner Hahn zette, voorkwam de PEC-keeper met een knappe reflex dat de bezoekers tegen de verhouding in op voorsprong kwamen.

Na de openingstreffer besloot PEC wat verder in te zakken, waardoor de offensieve stootkracht van Ajax nog verder beperkt werd. Via een slotoffensief met invaller Mike van der Hoorn als breekijzer konden de Amsterdammers echter toch nog op gelijke hoogte komen. UIt een corner schoot Kolbeinn Sigthórsson raak: 1-1. Daardoor bleef de eerste thuiszege van PEC tegen Ajax sinds september 1988 (4-1) uit.

Door de remise is Ajax zeker van de tweede plaats, waardoor het komend uitkomt in de voorronde van de Champions League. Een verliespartij was overigens ook genoeg geweest, aangezien nummer drie Feyenoord punten verspeelde bij FC Groningen (1-1). Zwolle blijft op de zevende positie staan en kan zich gaan richten op de finale van het KNVB-bekertoernooi. Daarin is FC Groningen volgende week de tegenstander.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.